27 decembrie- Ziua Sf Ștefan, primul martir creștin

La-Multi-Ani-pentru-Sfantul-Stefan-1024x260

P1230280aPeste 422.664 de romani care poarta numele Sfantului Arhidiacon Stefan isi sarbatoresc onomastica, vineri.
Dintre femei, 84.399 se numesc Stefania, 22.327 – Stefana, 9.114 – Fanica, 1.036 – Fanuta si 339 – Fana, anunta, intr-un comunicat remis Ziare.com, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
In ceea ce ii priveste pe barbati, majoritatea se numesc Stefan (273.159), Istvan (18.656), Fanel (8.727), Stefanel (3.306), Stefanut (1.031) sau Fane (581).

În această lună, în ziua a douăzeci şi şaptea, pomenirea Sfântului Apostol, întâiul 1mucenic şi arhidiacon Ştefan, unul din cei şapte diaconi, a fost primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim.

Moaștele sale au fost descoperite in anul 415. Numele „Ștefan” este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă „coroana”, „ghirlanda”, „cununa” (cu care erau încununați invingatorii).

Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte barbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a sluji atât în cadrul slujbelor religioase, cât și pentru a supraveghea buna orânduiala la mesele comune.
Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase au fost Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae. Rolul lor în Biserica primară depășea cu mult rolul pe care îl au diaconii în prezent. Ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la downloaddesfășurarea cultului aparținând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.
Sfântul Ștefan s-a dovedit a fi un apărator al credinței adevărate în Iisus Hristos, mărturisind ca aceste este Fiul lui Dumnezeu care S-a nascut, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri pentru mântuirea noastră.
A fost acuzat de blasfemie, iar când Caiafa l-a întrebat dacă este adevărat ceea ce se spune despre el, Sfântul Ștefan a rostit o lungă cuvântare în care a arătat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeți și ca iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui.Evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Înainte de a muri, Sfântul Ștefan s-a rugat pentru sine și pentru călăii săi, spunând: Sfantul-Stefan„Doamne nu le socoti lor păcatul acesta” (Faptele Apostolilor VII, 59-60).

Intrând înăuntru au adus nişte bărbaţi care au zis: „L-am auzit că a grăit cuvinte de hulă împotriva locului celui sfânt şi a Legii” şi alte cuvinte, aşa precum se scrie în Faptele Apostolilor. Şi când s-au uitat la el au văzut faţa lui ca faţa de înger. N-au mai putut răbda ruşinea biruinţei; l-au lovit cu pietre şi l-au omorât. Iar sfântul se ruga pentru ei zicând: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!”. Dumnezeiescul şi întâiul mucenic Ştefan, prin aşa socotită lui cădere, a doborât pe împotrivă-613_0_2luptătorul diavol şi s-a odihnit cu somnul cel dulce, arătând minunate moaştele sale. Nişte bărbaţi evlavioşi au luat acele sfinte moaşte, le-au pus într-o raclă făcută din lemn de Persia, l-au acoperit şi l-au aşezat alături de templu. Gamaliel, învăţătorul de Lege, şi Avelvus, fiul lui, crezând în Hristos, au fost botezaţi de apostoli.ntenia, care cu pace s-a săvârşit.

La multi ani tuturor rudelor și prietenilor noștri ce poarta numele Sf. sf-stefan1Ștefan!

Stefan și ȘtefaniaOlteanu, Ștefania Geamănu,  Ștefan Bănică, Ștefan Gheorghe, Ștefania Cârloganu

Redacția VGtv Olt

Lasă un comentariu