TMK Slatina a inaugurat o nouă secție de producție

DSCN5693Luni, 8 iunie 2015, la TMK Slatina, producător de țevi laminate din oțel, de pe platforma slătineană, a avut loc inaugurarea unei noi secții de producție, unde se vor mai creea câteva sute de locuri de muncă. Secţia nr. 5 ACH-ţevi execută cilindri hidraulici pentru industria de automobiledin întreaga lume. Investiţia companiei în noua secţie de producţie se ridică la aproximativ 10 cu albina dumitrescu de la prysmianmilioane de euro. La acest eveniment au participat reprezentanții multinaționalei TMK, oameni de afaceri, oficialități județene, reprezentați ai mass-mediei locale și naționale etc.

Potrivit managerului general, Adrian Popescu, în aceste zile va intra în producție prima etapa și anume: 4 Sectia nr 5- ACH –tevi pentru automobile și cilindrii hidraulici – DSCN5562TMK Artrom, cel mai tânar producător de țevi laminate din oțel din țara , apărut în peisajul industrial romînesc într-un moment exterm de neprielnic și, cotat în 1990 cu șanse extrem de reduse de supraviețuire, a reușit printr-o mobilizare de excepție a managementului precum și a salariaților să își perfecționeze produsele și să ajungă un nume care are valoare pe piața Europeana a țevilor industriale în special al celor pentru aplicații mecanice. Alaturarea la Grupul TMK și alipirea simbiotică a TMK Resița au conferit premisele creșterii DSCN5608volumului de producție și a consolidării poziției în piața europeană a produselor sale unde a devenit unul din jucător de referinăță dar și un nume respectat pe alte piețe, cea a Statelor Unite fiind cea mai importantă.

Competiția în domeniu este însă una extrem de dură iar continuarea creșterii prin mărirea volumului de producție, deși foarte dorită, s-a dovedit a fi nerelist în abordare.

DSCN5637Din acest motiv, pentru TMK Artrom, Compania TMK a defint ca și strategie viitoare de dezvoltare, creșterea valorii adugate a produselor sale prin creșterea ponderii produselor PREMIUM fabricate la Slatina, respective țevi din oțeluri aliate ,cu caracteristici superioare precum și o procesare cât mai avansată a lor.

Sectia ACH constituie astfel primul pas în aceasta DSCN5686direcție, aici fiind procesate suplimentar țevi destinate producerii de cilindrii hidraulici si a componentelor pentru automobile.

Potrivit reprezentanților TMK, multinaționala este unul din primii doi lideri mondiali în domeniul producţiei de ţevi pentru industria gaz și petrol. Compania deține 28 de fabrici amplasate în Rusia, SUA, Canada, România, Oman, UAE şi Kazahstan și are cele mai mari capacităţi de producţie a întregului spectru de ţevi din oţel dintre liderii mondiali de cca 5,5 mln tone. Grupul TMK dispune si de 2 centre de stiinte si cercetari in Rusia si SUA precum și de o rețea de distribuție vastă. Ponderea cea mai mare în structura de livrări a Companiei DSCN5677revine țevilor petroliere cu imbinări filetate de tip Premium. Volumul total de comercializare a ţevilor în anii precedenti a fost de circa 4.3-4,5 mln. tone. ТМК îşi livrează producţia în peste 80 de ţări impreuna cu un spectru mare de servicii insotitoare de tratament termic, acoperiri anticorozie, filetare Premium, servicii de stocare și reparații de tevi.

Divizia Europeană a companiei TMK are două fabrici în Romînia: una la Slatina Artrom și alta la Reșița.

TMK a intrat in Romania in anul 2002 când a cumpărat compania ARTROM (TMK-ARTROM) producător de țevi din oțel pentru industria energetică, constructoare de mașini și construcții. După ce a preluat controlul companiei TMK-ARTROM aflata în dificultate financiară profundă în anul 2002, grupulDSCN5675 TMK a demarat la TMK-ARTROM un vast program de eficientizare și modernizări care continuă și astăzi. Pentru a integra fluxul TMK-ARTROM și cu producșie de materie primă.

Volumul total al investițiilor tehnologice și de mediu realizate de TMK la cele două uzine românesti, este de peste 140 milioane USD la care se adauga investiții prin majorări de capital social prin aport CASH în valoare de cca 85 milioane USD.

Astazi complexul industrial TMK-Artrom Slatina și TMK-Resița este unul foarte cunoscut și apreciat nu numai pe piața românească dar mai ales pe cea europeana si din America de Nord, DSCN5667fiind unul din producatorii de top în industria de tevi mecanice destinate industriilo auto, hidraulice, constructii, etc.

Având peste 2100 de angajati (cca 1350 în Slatina și cca 750 în Reșița) ; intreprinderile TMK realizeaza anual în Romania peste 350 de milioane EURO cifra de afaceri (din care majoritatea este destinata exportului) .

TMK-ARTROM exporta cca 85% din produsele sale în țările membre ale Uniunii Europene, SUA și Canada,DSCN5577 dar și o mică parte în Orientul Apropiat. TMK-Reșita exporta cca 45% din producția sa către alți producători de țevi, iar un procent de 55% este destinat consumului TMK-ARTROM ca materie primă.

După ce a preluat controlul companiei TMK-ARTROM aflată în dificultate financiară profundă în anul 2002, grupul TMK a demarat la TMK-ARTROM un vast program de modernizări care continua și astazi.

Astfel că, până în 2004, laminorul ASSEL a fost adus la capacitatea sa proiectată prin investiții multiple care l-au facut performant în noile condiții de piață.

Totodată au fost implementate măsuri pentru adaptarea producției la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeana.

În anul 2006 a fost instalat al doilea laminor de tip CPE cu o capacitate de 100.000 tone/an țevi (singura investiție de green-field de capacitate de productie siderurgică din România după 1989), astfel încât capacitatea de producție a uzinei s-a dublat, ajungând astăzi la 200.000 tone anual.

În anul 2008 a fost instalat Laminorul degrosisor EZTM pentru tagle la Linia ASSEL (tehnologie unică în lume proprietate a TMK.

În anii 2009-2013 au fost instalate în uzină diverse echipamente destinate creșterii calității producției, a diversificării ofertei, pentru reducerea costurilor energetice și protecției mediului.

Lanțul productiv a fost completat prin achiziționarea TMK-Reșița, care produce materie prima (tagla țeavă) în principal pentru fabrica de la Slatina. Un accent deosebit a fost pus pe calitatea produselor finite și pe optimizarea parametrilor de producție. Marea provocare a investitorilor a fost aceea de a reuși să retehnologizeze fabrica de la Resița, aflată, de asemnea, într-un stadiu avansat de degradare tehnică si cu o tehnologie învechită și foarte poluantă și care a trebuit să îndeplineasca standardele de mediu europene impuse prin programul de privatizare, și asta pâna la intrarea României în Uniunea Europeană, eveniment care a avut loc la 1 ianuarie 2007.

În ciuda timpului extrem de scurt investițiile de mediu au fost realizate într-un timp record, la finele anului 2006 TMK inaugurând cea mai modernă instalație de captare a gazelor arse și desprăfuire din siderurgia românească. Încă de la început strategia TMK pentru TMK-Resița a fost de a transforma uzina într-un producator modern de tagla destinata productiei de tevi de la TMK-Artrom.

În anul 2006 a fost realizată Instalația de captare a gazelor arse si desprăfuire pentru eliminarea imissilor de gaze și praf de la vechiul cuptor electric.

La 27 februarie 2007, a fost inaugurată noua instalație de turnare continuă a taglelor, cu o capacitate de 450.000 tone/an .

Procesul de modernizare a continuat cu o instalație de vidare, astfel că în anul 2011 a fost instalat un nou cuptor EBT de 110 tone complet nou iar în 2012 se realizează modernizarea și mărirea capacității intalației de captare a gazelor arse și desprăfuire (realizată în 2006). TMK Artrom Slatina și TMK-Resița, sunt printre foarte puţinele companii siderurgice importante din România care au reuşit în mod continuu din 2011 să inregistreze profit substanțial.

Având în vedere supra-capacitățile de producție de țevi comerciale la nivel global, pentru a crește eficienta produselor sale, TMK a definit ca strategie de dezvoltare pe termen lung pentru Divizia din Europa creșterea calității și valorii adăugate a produselor sale în domeniul țevilor industriale (automobile, cilindrii hidraulici, organe de mașini, echipamente de ridicat și transportat, etc) și creșterea producției de produse din gama țevilor industriale de tip Premium.

În acest sens, TMK a demarat în TMK-ARTROM un program de investiții care se deruleaza în perioada 2014- 2018, program ce prevede dezvoltarea unor facilități tehnologicie care să transforme produsul finit de la Slatina (țevi mecanice) în produse cu valoare adaugată mai mare și deci și cu eficienta crescută.

În septembrie 2012, compania romanească ТМК-Artrom a sarbătorit cea de-a XXX-a aniversare de la inființare. Anul acesta va marca și aniversarea a 10 ani de la achiziţionarea capacităților de producţie din Romania de către Grupul TMK.
Inființată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina și-a început producția in 1988, iar dupa căderea regimului comunist și trecerea Romaniei la economia de piață, a fost transformată în 1991 în societate pe acțiuni cu capital de stat și a fost numită Artrom SA. La 20 noiembrie 1995 a fost listata la Bursa de Valori București, dar cu toate acestea, privatizarea ei a fost un proces lung și dificil. Contextul economic deosebit de dificil care a caracterizat economia româneasca a anilor 90, a făcut ca numai în anul 1999 Artrom să fie efectiv transformată in companie cu capital mixt, public-privat, actionar majoritar devenind compania austriaca STARO
Gmbh. Pe fondul redresarii economiei si accelerarii procesului de privatizare, Artrom a fost preluată în 2001 de compania germană Sinara Handel Gmbh (redenumită ulterior TMK Europe).
De la 1 martie 2006, Artrom SA devine parte integrantă a grupului TMK și își schimba numele în TMK-Artrom.

Mai multe amănunte într-un reportaj realizat luni după inaugurarea secției, la VGTV www.vgtvolt.cabanova.com.

Georgiana Leulescu Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s