Sâmbătă spre duminică trecem la ora de iarna
Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.
Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Odata cu ora de iarna, castigam 1 ora de somn, apropiindu – ne ca si stramosii nostri de ideea de a ne ghida dupa astre(aici soarele). Stramosii erau mult mai flexibili fata de astrele care le guvernau in mare masura viata – soarele si luna. Cel care a gandit prima data ca posibila introducerea acestui tip de orar conventional a fost un neo – zeelandez pe numele sau Hudson la 1898.
Trebuie sa stiti, ora de iarna este ora oficiala a oricarui stat de pe glob, ora de vara fiind cea vinovata pentru “dereglarea” ceasurilor, e drept, pentru un scop nobil, acela de a economisi energia electrica necesara pentru iluminatul public si privat prin folosirea eficienta a luminii Soareluipentru activitatile curente. Astfel, cand trecem la ora de iarna revenim practic la ora oficiala.
Asadar, trecerea la ora de iarna 2014 se face in noaptea dintre 25 si 26 octombrie 2014 (ultima duminica din luna octombrie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 26 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea ora repetandu-se iar ziua avand 25 de ore.
Georgia Ray