Festivitatea de premiere la ,,Călușul Copiilor” de la Slatina

 fanfara palatul copiilor rm valceaLaureații din acest an de la Festivalul- Concurs ,, Călușul Copiilor” de la Slatina, câștigători ai Marelul Premiu, au fost membrii Formației de Călușari GAL-Vedea Găvanu- Burdea de la Ghimpețeni, premiu oferit de inspectorul școlar general Fleicia Man. Trebuie reținut faptul că membrii Ansamblului fac parte din toate comunele ce aprțin Grupului de Acțiune Local cu sediul la Ghimpețeni, Olt.11266568_569644613176744_1896350237563431724_n

Acest festival, ajuns la cea de-a XVII-a ediție, a adunat peste 1700 de copii, membrii ai ansamblurilor de dansuri populare din Olt și din toată țara, care și-au demonstrat talentul dansului și cântecului popular românesc, într-un spectacol ce a durat trei zile, pe Esplanada din fața Casei de Cultura a Sindicatelor.DSCN4507

După trei zile concurs în care membrii ansamblurilor folclorice și cei ai formațiilor de dansuri călușerești, de , juriului i-a fost destul de greu să aleagă câștigătorii.

Astefel în urma deliberărilor, la Secțiunea ,, Grup Vocal, Orchestre și Fanfare” au fost oferite șase premii I Fanfarei de la Clubul Copiilor din Rm Vâlcea, Orchestrei de la Morunglav, Orchestrei Piatra Olt, Grupului Vocal de la Casa de Cultură din Ploiești, Grupului Vocal ,,Doina Romanațiului” din Osica de Sus și Grupul Vocal ,, Oltencuțele” din Perieți. Un premiu de excelență a fost oferit de către Primăria Slatina, orchestrei din Morunglav.

La Secțiunea Dansuri Fete, pentru clasele I- VIII, premiul I a fost atribuit formaților ,, Vlăstarii” din Mărgineni, Mugurași de Romanați din Rotunda, ,,Cununa” Șopârlița, ,,Mugurașii Iminogului” de la Perieți și locul II a fost acordat formațiilor ,, Cântecele Boianului” din Crâmpoia și ,, Flori de Măr ” din Curtișoara. De asemenea pentru clasele IX- XII, a fost acordat locul I formației ,,Brîulețul” de la Pârșcoveni. Două formatii de la această secțiune, respectiv ,, ,,Tufanca” din Tufeni și Formația de Dansuri Fete din Rotunda din au primit câte un premiu de excelență din partea Primăriei Slatina. Un remiu de Excelență a oferit și Clubul Rottary din Slatina, Formatiei de Dansuri Fete din Rotunda.

La Secțiunea Dans Mixt juriul a oferit un premiu special formației ,, Tufeanca” de la Tufeni și un premiu pentru debut formației ,,Copii Satului” de la Traianu.

Tot la această secțiune ,, Cântecele Boianului” din Crâmpoia a luat II ca și ,, Junii Dobrotesei” din Dobroteeasa și ,, Dorofeiul ” de la N. Titulescu.

Printre premianții locului III a fost atribuit ansamblului ,,Bălteanca” de la Bălteni, locul II pentru ,, Dârjovul” din Valea Mare, ,, Rândunica” Vâlcele, iar locul I a fost atribuit ansamblurilor ,, Alunelu” de la Tia Mare, ,, Hora” din ,,Drăgănești-Olt, ,, Plaiurie Sâmbureștiului” din Sâmburești și formația GAL Ghimpețeni, Olt.

Pentru Secțiunea ,,Cântece și Dansuri populare românești ” locul II a fot acordat formațiilor ,, Romula Malva” din satul Reșca, Dobrosloveni, ,,Oltețul ”de la Morunglav, ,,Brâulețul” de la Pîrșcoveni, ,, Izvorașul Dorului” de la Izvoarele și ,, Mlădițe Gârcovene” din Gârcov.

Locul I la această categorie a fost câștigat de trei ansambluri, respectiv ,, Călușul Junior” de la Scornicești, ,, Mugurașii Brâncovenilor” de la Brâncoveni și ,, Mărțișorul” de la Corbu.

La secțiunea Ansambluri din Țară, locul I a fost obținut de ,, Hora Timișului”, (Timiș), ,,Floare de Colț” ( Alba), ,,Mugurelul” Sighetul Marmației ( Maramureș), ,,Codrulețul” din Găești ( Dâmbovița) ,, Mlădițe Românești” din Întorsura Buzăului ( Covasna), etc. De asemenea, pe scenă a urcat și Ansamblul „Lăpuşniţa”din Republica Moldova, ansamblu care a câștigat, de asemenea, locul I și ca un gest de prietenie și apreciere pentru originalitatea dansurilor populare românești, primăria Slatina i-a acordat o Diplomă de excelență.

După premierea câștigătorilor pe scena amplasată pe Esplanada din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Slatina, au evoluat cu un scurt program artistic al ansamblurilor câștigătoare.

Festivalul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Palatul „Adrian Băran” Slatina, Consiliul Judeţean Olt, Primăria Slatina, Asociaţia „Căluşarii Slatinei”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului” Slatina, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, respectiv şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina.

Mai multe amănunte despre câștigătorii concursului ,, Călușul Copiilor” de la Slatina, la VGTV www.vgtvolt.cabanova.com.

Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj, ing. Viorel Raicu.

––––––––––––––––––––––––-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s