SC Oltchim începe să-și revină

Dumitru-Nicu Cornoiu

Dumitru-Nicu Cornoiu

Dumitru Cornoiu, prefectul județului Vâlcea a chemat la o discuție pe reprezentanții conducerii SC Oltchim SA, precum și pe cei ai sindicatelor pentru a fi prezentată situaţia socio-economică societății vâlcene, societate aflată în reorganizare judiciară din 22 aprilie 2015.

,,În cadrul şedinţei au fost prezentate rezultatele economico – financiare înregistrate în ultimii 4 ani de către SC Oltchim SA şi trendul activităţii combinatului, cu accent pe stabilitatea economică garantată de

Prefectura Vâlcea

Prefectura Vâlcea

măsurile constante ale managementului de optimizare a costurilor, în paralel cu creşterea vânzărilor şi a productivităţii muncii.

De asemenea, au fost arătate măsurile de reparare, retehnologizare şi înlocuire a unor instalaţii sau părţi de instalaţii, precum şi planurile de repornire ale altor secţii, raportat însă la conjuncturile pieţelor internaţionale a produselor finite şi a materiilor prime.” se arată într-un comunicat de presă emis greva-foamei-20052014PrefecturaVâlcea.

Din datele prezentate de reprezentanții Oltchim rezultă că, în primele 4 luni ale anului în curs cifra de afaceri a crescut cu 14 milioane euro, ajungând la 54,8 milioane euro (cu 35% mai mult faţă de primele 4 luni ale anului 2014), respectiv o creştere cu 27 milioane euro raportată la primele 4 luni ale anului 2013. De oltchim2_92213900_01706300_71480600_01345200_41758000asemenea, EBITDA (rezultat din exploatare mai puţin amortizarea) s-a îmbunătăţit cu 16 milioane euro, de la – 11,7 milioane euro în primele 4 luni ale anului 2013, la + 4,2 milioane euro în primele 4 luni ale anului 2015.

,,Din punct de vedere social, înregistrarea acestor rezultate pozitive se reflectă asupra personalului angajat şi a celui disponibilizat. Astfel că angajații oltchimOltchim, de aproximativ 2 ani, primeşte lunar avans, lichidare şi tichete de masă. Începând cu anul 2015, aceștia primesc prima de vacanţă integral în luna în care pleacă în concediu, iar din luna septembrie, 2015, societatea va propune un grafic de eşalonare a plăţii celor două salarii şi jumătate restante la data intrării în insolvenţă.” a precizat prefectul Dumitru Cornoiu.

În același context, se mai arată că începând cu luna aprilie 2015, personalul disponibilizat primeşte, în contul salariilor compensatorii, sume lunare, astfel, toţi disponibilizaţii (mai puţin 54, dintre aceștia care au solicitat expres că nu doresc plata eşalonată) au încasat câte 531 lei în fiecare din lunile aprilie şi mai, 2015, la care se adăugă plăţi suplimentare la solicitarea unor persoane cu probleme sociale şi medicale. Din luna iunie 2015, fiecare salariat disponibilizat va primi câte 1.000 lei lunar.

Pentru următoarea perioadă, conducerea Oltchim SA are în vedere măsuri de diminuare a costurilor operaţionale prin creşterea randamentelor instalaţiilor prin reabilitări, reparaţii etc. şi realizarea unei scheme de personal adaptată nevoilor de funcţionare, vizând totodată siguranţa şi eficienţa în exploatare a instalaţiilor în funcţiune şi conservarea celor oprite, multe dintre ele din anul 2009.

,,În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social Vâlcea s-a stabilit ca SC Oltchim SA şi Instituţia Prefectului să elaboreze o documentaţie comună în vederea iniţierii unui proiect de hotărâre de guvern privind subrogarea statului în drepturile foştilor salariaţi disponibilizaţi şi plata direct către aceştia a sumelor rămase de plată în urma concedierii colective din iunie 2013, urmând ca statul să recupereze aceste sume din procedura de reorganizare a companiei.” a mai adăugat prefectul de Vâlcea.

Georgiana Leulescu-Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s