Mașinile parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate

ridicari masiniDupă ce ani de-a rândul s-a încercat disciplinarea șoferilor care parchează în locuri nepermise prin măsura de ridicare a vehiculului, iată că Înalta Curte de Casație și Justiție a interzis această practică.

La Slatina s-a dispus deja măsura de stopare a ridicării mașinilor parcate neregulamentar pe raza oralșului care intrase în vigoare în 2010. Decizia a fost pusă în practică de luni, 25 mai, în urma unei decizii în acest sens a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului (AP) și a stabilit că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staționate sau oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale“, se arată în sentinţa Curţii Supreme.

Avocatul Poporului a formulat la Curtea Suprema un recurs in interesul legii privind legalitatea hotararilor adoptate de consiliile locale in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar. „Apreciem ca hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar depasesc competenta ce revine consiliilor locale in aceasta materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forta juridica superioara”, se sustine in recursul formulat de AP.

Poliția Locală Slatina a pus în practică decizia Curții, astfel că mașinile parcate neregulamentar pe raza municipiului Slatina nu vor mai fi ridicate. ”În ce ne priveşte pot să vă spun că am dat o notă internă prin care am dispus oprirea acestei operaţiuni în oraş. Mai exact, am dispus suspendarea tuturor acţiunilor ce presupun ridicarea de maşini de pe raza urbei. Teoretic, noi am mai fi putut continua această acţiune, dar am considerat că nu ar fi de folos nimănui şi am da naştere la nişte litigii care nu-şi au rostul”, a afirmat Adrian Pop, directorul Poliției Locale Slatina.

Natașa Grigorescu

–––––––––––––––––––––––––––-

Reclame

Un gând despre „Mașinile parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s