-Festivalul Național de Teatru Școlar ”Niște Țărani” câștigat de Ștefania Drăgan din Bucurtești

StefaniaDraganSub egida Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală ”Niște Țărani”, de la care au fost împrumutate titulatura și emblema, cu acceptul președintelui fundației, romancierul Dinu Săraru, scriitorul fiind și președintele de onoare al manifestării cultural-artistice, Festivalul Național de Teatru Școlar ”Niște Țărani” din comuna Văleni-Olt a ajuns în acest an la cea de a zecea ediție. O ediție jubiliară, desfășurată sâmbătă 23 mai, unde au participat nu mai puțin de 204 elevi din 11 județe care și-au etalat talentul, cu entuziasmul propriu copilăriei.

În secțiunile festivalului – învățământ primar, gimnazial și liceal și în secțiunea monolog, departajată la rândul ei pe cele trei forme de învățământ, au fost înscrise în concurs 42 de formații artistice. De la an la an festivalul a crescut atât ca număr de participanți, cât și ca valoare artistică. Dacă la prima ediție a festivalului au participat numai 4 județe din care s-au înscris în concurs 11 unități școlare cu 19 reprezentații în care și-au afirmat talentul 113 elevi, anul alti taraniacesta numărul participanților s-a dublat. Acest lucru evidențiază interesul în continuă creștere pentru festival.

Mândria de a fi român – acesta a fost imboldul suprem al manifestării. Acest proiect educațional și-a propus ”unirea într-o competiție cultural-artistică a iubitorilor de teatru din școlile României care (mai) cred în necesitatea întoarcerii perpetue la rădăcinile spiritualității neamului ca la un izvor de apă vie, tămăduitoare” se arată într-un comunicat de pe site-ul festivalului.

Proiectul este realizat cu sprijinul Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală Primaria  Văleni, Olt”Niște Țărani”, Primăriei Văleni-Olt, Liceului Tehnologic Văleni-Olt și Inspectoratului Școlar județean Olt.

Juriul a fost unul profesionist, alcătuit din Bogdan Gagu, actor, regizor și manager al unei trupe de teatru independent, Cristian Vasile, actor în trupa respectivă și regizorul Nae Cosmescu în calitate de președinte al juriului.

Au fost decernate câte trei premii – I, II și III – la fiecare secțiune. Marele premiu ”Niște Țărani„ a fost câștigat Ștefania Drăgan din București, elevă în clasa a IV-a, participantă caminul culturalla secțiunea învățământ primar cu monologul ”Nepoata Ștefania a-nceput călătoria”, un colaj pregătit sub îndrumarea profesoarei Mariana Sincă la Clubul Copiilor din sectorul 6 al Capitalei. Micuța a dat dovadă de

mult talent și, mai ales, multă dăruire într-un domeniu în care cu siguranță va face carieră.

În premieră, anul acesta a mai fost acordat trofeul ,,Opincuță aurită” creată de Marian Raicu, învățătorului Alexandru Fifoiu (care împreună cu soția sa, profesoara Maria Fifoiu asigură organizarea festivalului) ”pentru dovada de patriotism și cinstea adusă țăranului român”.

Georgiana Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s