CNAS decontează anumite servicii medicale stomatologice

maxim steinerRomânii asigurați și neasigurați pot să beneficieze de servicii medicale gratuite la stomatolog. De la 1 aprilie au intrat în vigoare pachetele medicale pentru 2015 care stabilesc serviciile de medicină dentară acordate fără plată.

Românii sunt printre europenii care au o stare de sănătate orală precară, 80% dintre au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecțiune, reprezentând 71%. După o perioadă în care serviciile stomatologice nu au mai fost decontate de Casa de Asigurări s-a decis reintroducerea gratuității pentru o serie de servicii dentare.Dr. Maxim  Steiner
Hotărârea Guvernului nr. 400/2014, actualizată prin HG nr. 205/2015, stabilește prevederile referitoare la pachetul minimal de servicii şi pachetul de servicii de bază. De pachetul minimal beneficiază persoanele neasigurate, iar de cel de bază asigurații.
Cei care nu contribuie lunar la sistemul de sănătate beneficiază doar de unele servicii în caz de urgență. Unele serviciile de care beneficiază această categorie de persoane sunt pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale cu clinica Steineranestezie, tratamentul afecțiunilor parodonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei (în situația în care se efectuează în aceeași ședință în care a fost extras dintele respectiv, nu este decontat de CAS).
Persoanele neasigurate trebuie să suporte din propriul buzunar chetuielile în cazul în care li se recomandă de către specialist să facă radiografii sau li se prescrie tratament.
În tip ce neasiguraților li se oferă gratuit doar servicii de urgență, cei care plătesc contribuție la sănătmaxim steinerate au dreptul la consultații și tratamente gratuite. Consultaţia include modelul de studiu, controlul oncologic și igienizarea. În pachetul de bază este specificat că se acordă o singură consultaţie la un interval de 12 luni. De asemenea, asiguratul poate să beneficieze de tratamentul cariei simple, extracţia dinţilor temporari și permanenți cu anestezie.
Asigurații pot să beneficieze și de aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale. Acestea se acordă numai de medicii de specialitate în ortodonție și ortopedie dento-facială. În plus, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la cinci ani, până la 1 aprilie 2015 se acorda o dată la zece ani.

Dr. Maxim Steiner,

medic dentist implantolog, Craiova

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s