Călușari din toată țara în concurs la Slatina

Sărbătoarea Rusaliilor este strâns legată de tradiția călușului, astfel că la Slatina, în perioda 2-6 iunie se va desfășura cea de-a XVII-a edițiecalusari a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”, care va avea loc pe Esplanada din centrul municipiului. Spectacolul este organizat de Palatul Copiilor „Adrian Băran” din Slatina, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Olt şi Primăria municipiului Slatina,

Astfel că, în perioada 2-6 iunie pe Esplanada din Slatina, va fi o adevărată desfășurare de forțe a ansamblurilor de jocului populare românesți.

La concursul de căluș destinat copiilor se vor Calusarii din Plesoiuprezenta formații de căluşari, căiuţi, arpoximativ 1.760 de copii, dintre care 560 sunt membri ai ansamblurilor folclorice din ţară, care își vor etala costumele și vor prezenta cele mai frumaose dansuri călușerești, spre încîntarea tuturor slătinenilor.

Pe lângă formaţiile din judeţul Olt, la „Căluşul Românesc” sunt aşteptate 20 de formaţii din toată ţara, dar şi un ansamblu din Republica Moldova. Formaţii din ţară: formaţia de căiuţi Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani; Ansamblul Folcloric „Hora Timişului” al Palatului Copiilcalusor Timişoara , judeţul Timiş; Ansamblul Folcloric „Floare de Colţ”, Galda de Jos, judeţul Alba; Ansamblul „Flori de Maramureş” a Liceului Tehnologic Forestier din Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş, Formaţia de Căluşari „Tigrii Carpaţilor” a Şcolii Gimnaziale Lunca Corbului, judeţul Argeş; Ansamblul Folcloric „Mugurelul”, Clubul Copiilor Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş; Ansamblul Folcloric caluseri„Ghiocelul Junior” , Palatul Copiilor Călăraşi, judeţul Călăraşi; Ansamblul Folcloric „Codruleţul”, Clubul Copiilor Găeşti, judeţul Dâmboviţa; Ansamblul Folcloric „Mlădiţe Româneşti”, Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, judeţul Covasna; Ansamblul Folcloric „Someş – Ilva”, Ilva Mică, judeţul Bistriţa Năsăud; Formaţia De Dansuri „Muguraşii Gorjului”, Palatul Copiilor Târgu Jiu, judeţul Gorj; Ansamblul Aromân „Dor” din Sarighiol de Deal, judeţul Tulcea; Orchestra Ansamblului „Chindia„  a Casei de Cultură a Sindicatelor Ploieşti; Ansamblul „Rapsodia Prahovei”, Palatul Copiilor Ploieşti, judeţul Prahova; Formaţia de Căluşari Stolnici, judeţul Argeş; Ansamblul Folcloric „Mugurelul”, Costeşti, judeţul Argeş; Formaţia de Căluşari a Căminului Cultural Bârla, judeţul Argeş; Ansamblul Folcloric „Cununiţa”, Palatul Copiilor Craiova, judeţul Dolj; Ansamblul Folcloric „Barcăul” din Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj; Fanfara „Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea. „Şi-au anunţat prezenţa 1.760 de participanţi.

De asemenea programul Concursului „Căluşul Românesc” va fi îmbogățit de evoluția Ansamblul de dansuri populare „Lăpuşniţa” a Liceului Teoretic Lăpuşna din comuna Lăpuşna – Republica Moldova.

Bugetul total alocat anul acesta pentru festival este de aproximativ 50.000 de lei, cea mai importantă sumă, respectiv 30.000 de lei, fiind alocată de Primăria Slatina. «Anul acesta, în mare este vorba de acelaşi program al Concursului „Căluşul Românesc” ca şi în ceilalţi ani. Avem vizite şi demonstraţii artistice la Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Primăria Slatina şi Consiliul Judeţean Olt, parada portului popular. Ca noutate, în prima seară a concursului, adică miercuri, în paralel cu desfăşurarea concursului propriu-zis pe scena de pe Esplanadă are loc un spectacol demonstrativ şi pe platoul din faţa Fântânii Speranţei. Totodată, pentru ca tot mai mulţi slătineni să vadă evoluţiile de excepţie ale căluşarilor, organizatorii s-au gândit să desfăşoare în dimineaţa zilei de joi spectacole demonstrative în două zone populate din Slatina, respectiv în Piaţa Zahana şi Piaţa Steaua. În Olt, tradiţia căluşului este păstrată cu sfinţenie, iar în Săptămâna Rusaliilor trebuie să se joace în gospodăriile şi curţile oamenilor. Întâlnirea delegaţiilor invitate cu oficialităţile locale şi membrii juriului are loc în aceeaşi zi, la sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Olt, pentru ca vineri dimineaţa membrii ansamblurilor din ţară să aibă parte de timp liber în care pot face vizite la edificii culturale şi turistice din judeţul Olt. În seara zilei de vineri vom afla şi marele câştigător al concursului, dar şi ceilalţi premianţi, pentru ca în dimineaţa zilei următoare formaţiile din ţară să plece către casele lor», a declarat profesorul Iliuță Brăileanu în cadrul conferinţei de presă pe care a organizat-o la sediul Palatului Copiilor „Adrian Băran” din municipiul Slatina, instituție unde ocupă funcția de director.

Anul trecut, trofeul a fost câştigat de căluşarii Ansamblului Folcloric „Cununa” din comuna Şopârliţa.

Natașa Grigorescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s