Vânzarea acţiunilor S.C. Aceti S.A., neeconomicoasă

Consiliul Local SlatinaCurtea de Conturi a României a semnalat într-un raport efectuat anul trecut faptul că vânzarea acțiunilor S.C. Aceti S.A. a fost una neeconomicoasă pentru Consiliul Local al municipiului Slatina. Tranzacția a fost efectuată în anul 2009, în perioada mandatului de primar al lui Darius Vâlcov. Raportul a fost prezentat marți, 19 aprilie, în plenul ședinței de Consiliu Local de către şeful biroului de audit al primăriei, Cristian Popescu, care a propus consilierilor elaborarea unui regulament în care să se specifice clar condițiile în care se vor putea vinde acțiunile în viitor.

Neregulile constatate de Curtea de Conturi a României fac referire la vânzarea acțiunilor a S.C. Aceti S.A. la o valoare mult mai mică față de prețul inițial al licitației. După cum se arată în raport, se pare că S.C. Imobiliare Consloc S.R.L., a participat la licitația respectivă „la cacealma”, pentru a favoriza firma S.C. Rupiah S.R.L., care a beneficiat de „o reducere” substanțială la achiziția acțiunilor. „Vânzarea neeconomicoasă a acţiunilor S.C. Aceti S.A, al cărei capital social a fost deţinut în proporţie de 100% de Consiliul Local al municipiului Slatina, ca urmare a participării la licitaţie, ca al doilea ofertant, a SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, al cărui asociat unic a fost tot Consiliul local al municipiului Slatina şi care nu a avut nici o intenție clară de imprimare a unui trend crescător al „pasului de licitație” a acțiunilor, astfel că, prin inacţiunea sa, vânzarea acțiunilor SC Aceti SA s-a realizat la un preț mult inferior celui de la care s-a pornit licitația. Achiziția acțiunilor de către celălalt participant la licitație s-a făcut la o valoare de 42,33% din valoarea contabilă a acestora, respectiv la valoarea totală de 465.000 mii lei față de valoarea contabilă de 1.098.345,30 lei, aspect care a condus la nerealizarea de venituri din vânzarea acțiunilor în sumă de 633.345,30 lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi. În cadrul Primăriei municipiului Slatina a fost efectual un raport de audit intern, în care se arată că suma cu care a fost prejudiciat Consiliul Local în urma privatizării S.C. Aceti S.R.L. se ridică la valoarea de 494.366,10 lei. „SC imobiliare Consloc SRL a fost mandată de către Adunarea Generală a Asociaţilor să achiziţioneze pachetul de acţiuni la SC Aceti SA la un preţ de 50% din valoare de pornire la licitaţie, ceea ce a condus la o pierdere pentru Consiliul Local Slatina în valoare de 494.366,10 lei, stabilită ca diferenţă dintre valoarea contabilă a acţiunilor de 1.098.345,30 lei şi valoarea de vânzare a acestora de 603.979,20 lei (55% din valoarea contabilă a acţiunilor)”, se arată în raport.

Ce se mai poate face acum?

Consilierii locali au o misiune ingrată în acest moment, având în vedere că răul este deja făcut. În cadrul şedinţei de CL din 19 mai au fost mai mulţi consilieri nedumeriţi, care au catalogat ca fiind tardiv demersul de a întocmi respectivul regulament de vânzare a acţiunilor deţinute de CL. „Această privatizare a fost făcută în timpul mandatului primarului Darius Vâlcov, între anii 2008-2012, şi cred că s-ar putea să facă, la un moment dat, obiectul unui anchete penale, pentru că aşa cum rezultă din raportul Curţii de Conturi a României lucrurile nu sunt deloc în regulă. Practic, prin acest raport se cere noului Consiliu Local să elaboreze o procedură de lucru referitoare la privatizarea societăţilor comerciale, pentru ca sunt mai multe societăţi comerciale la care UAT Slatina are aport integral sau procent majoritar la capitalul social astfel încât să nu se mai producă asmenea pierderi. Întrebarea care se pune este următoarea: Ce mai e de făcut acum, când prejudicial deja există? Chiar am discutat cu colegii mei din PNL după ce am primit raportul în şedinţa de marţi şi vom avea un punct de vedere unitar la şedinţa următoare de CL. Trebuie să discutăm această situaţie deoarece nu mi se pare corect să ceri la momentul acesta Consiliului Local să elaboreze o procedură de lucru referitoare la privatizarea societăţilor la care CL deţine acţiuni. E tardiv. Un lucru este cert, cineva trebuie să răspundă pentru prejudiciile create, a opinat consilierdul local PNL Sorin Brătoi.

Natașa Grigorescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s