Rezervația Naturală de bujori românești din Pădurea Călugărească, în atenția autorităților oltene

VineDSC04730ri, 22 mai 2015, s-a desfășurat o acțiune a Consiliul Judeţean Olt în parteneriat cu Asociaţia “Gândeşte Verde” şi Direcţia Silvică Olt numită sugestiv ”Ziua Bujorului”, un eveniment de conștientizare și informare organizată în cadrul Proiectului „Conservarea biodiversităţii în judeţul Olt”.

Activitatea s-a desfăşurat în aria protejată ROSCI0140 images (2)Pădurea Călugărească şi a presupus participarea a peste 200 elevi și cadre didactice de la școlile gimnaziale din localităţile Stoicănești, Radomirești, Seaca, Mihăești și din cadrul Liceului Teoretic ”Tudor Vladimirescu” – Drăgănești Olt.

Cu această ocazie, au fost susținute prezentări științifice privind importanța conservării și protejării faunei și florei specifice ariei protejate, cu accent pe specia bujorul descărcare (2)românesc, declarat monument al naturii.

Pădurea Călugărească este situată în mijlocul Câmpiei Boianu şi reprezintă o relicvă a foştilor codri seculari. Până când a fost declarată arie naturală protejată, în pădure a fost permis păşunatul, fapt ce a pus în pericol specia bujorul românesc. Începând cu anul 2000, odată cu instituirea regimului de arie naturală protejată, păşunatul a fost interzis, motiv pentru care această descărcare (1)specie a avut o dezvoltare explozivă. Din întreaga suprafaţă a pădurii, 58 ha au fost declarate rezervaţie botanică, prin decretul 237/1950. Prin decizia 5/1995, a Consiliului Judeţean Olt, suprafaţa a fost redusă la 54,9 ha, proprietate este 95% proprietate de stat şi 5% proprietate privată.

Potrivit specialiștilor, în această pădure se află specia bujorul românesc, pe o suprafaţă de circa 80 ha, în DSC04650asociaţie cu o vegetaţie lemnoasă, formată din: stejar brumăriu, stejar pufos, cer şi gârniţă. În amestec cu aceste specii, au fost identificate şi jugastrul, arţarul tătăresc, păducelul, lemnul câinesc, răsura şi măceşul. Prin defrişarea unei părţi din pădure, a apărut şi salcâmul. Vegetaţia ierboasă cuprinde, pe lângă bujorul românesc, un mare număr de alte specii, între care: brânduşa galbenă ( monument al naturii ), brânduşa mică şi şofranul vărgat ( realitate floristică ) sunt cele mai importante. Fauna este formată din images (3)numeroase specii de nevertebrate: amfibieni (broasca de pământ, broasca de pădure, brotăcelul, etc.), reptile, păsări, mamifere.

Bujorul românesc are o valoare ecologică deosebită prin frumusețe, raritate și prin faptul că în toată lumea se găsește doar în zona sud-estică a României. Pădurea Călugărească cuprinde rezervația naturală de bujori a Academiei Române, care se întinde pe o suprafață de peste 50 de hectare.

Georgiana Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s