Reîntoarcerea legiunilor romane, pe Calea lui Traian

11295713_417167441796657_8441877475208892909_nMuzeul Județean Vâlcea în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea va organiza, în perioada 4-5 iunie 2015, o acțiune de amploare simbolizând „Reîntoarcerea legionarilor romani pe Calea lui Traian”.

Evenimentul îşi doreşte să readucă în atenția publicului 11218983_417167471796654_5783580000706747315_nvâlcean unul dintre cele mai importante momente din istoria spațiului românesc: cucerirea Daciei de către armata romană condusă de Traian. În contextul evenimentelor derulate cu acest prilej, un corp expediționar al armatei romane a traversat teritoriul Râmnicului, fapt amintit și de numele celei mai importante artere rutiere a orașului.

10931199_417167425129992_399815440002531947_nÎn cadrul evenimentului participanții vor asista la prezentarea echipamentelor militare utilizate de către luptătorii romani și daci, vor putea vedea tehnici de prelucrare și confecționare a obiectelor antice și vor lua parte la reconstituirea unei scene de luptă între războinicii daci și romani. Activitățile din cadrul evenimentului vor fi derulate de trupa de reenactment ,,Veteres Milites” din Sibiu, formată din studenți și absolvenți ai Departamentului de Istorie și Patrimoniu reintoarcere lui Traiandin cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Demonstrațiile militare vor fi continuate cu introducerea în viața de zi cu zi a dacilor și romanilor, pornind de la descoperirile arheologice care s-au făcut în spațiul județului Vâlcea.

Întregul eveniment va fi încadrat în repere științifice și documentare bine stabilite, fiind, în același timp, dinamic și accesibil tuturor categoriilor de vârstă. Componenta științifică a evenimentului va fi asigurată de domnul dr. Silviu I Purece, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, arheolog expert și specializat în domeniul istoriei antice.

,,Evenimentul, la care vă invităm să participați, va fi doar începutul unei serii de manifestări culturale și științifice consacrate patrimoniului antic al județului Vâlcea. Deschiderea unei astfel de serii de evenimente se impune datorită faptului că județul Vâlcea este posesorul unei panoplii patrimoniale deosebite, în care monumentele antice ocupă un loc foarte important. Sperăm ca, împreună cu sprijinul autorităților locale, să reușim implementarea unor proiecte care să permită readucerea la viață a acestora. În ultimul timp, în România acest fenomen este din ce în ce mai bine conturat; acolo unde autoritățile locale împreună cu instituțiile și asociațiile culturale au reușit implementarea unor astfel de proiecte s-au constatat aceleași rezultate: creștere semnificativă a afluxului de turiști și accelerarea dezvoltării economiei locale, aducând beneficii culturale deosebite comunității locale. Este un model de dezvoltare verificat la nivel european și care trebuie cât mai urgent aclimatizat și la noi.

Sperăm ca acest prim eveniment să se bucure de interesul publicului vâlcean și să se constituie într-un prim pas în direcția renașterii valorilor patrimoniale antice aflate în județul nostru.” a precizat arhg. dr. Tuţulescu Ion, sef secţie Istorie, din cadrul Muzeului Județean Vâlcea

Taxa de participare este de 5 lei/persoană. Se vor primi serii de maxim 100 de persoane/oră (din motive de spaţiu), în curtea interioară a Muzeului de Artă.

Se vor face programări, pentru intervalul orar 10-18, exceptie intervalul 13-14 când se va lua pauza de masa, la nr. de tel. 0741563267 sau 0784285026.

Georgiana Raicu

Reclame

2 gânduri despre „Reîntoarcerea legiunilor romane, pe Calea lui Traian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s