21 mai, zi cu tripă însemnătate pentru poporul român

sccoala dobrosloveni

Copii din Dobrosloveni, Olt

Ziua Eroilor se celebrează în fiecare an odată cu Înălțarea Domnului, mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere. Tot pe 21 mai, românii au sărbătoritzi și ziua Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena.

Oficialitățile județene din Olt, au celebrat la Slatina Ziua Eroilor, sarbatoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credința, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. În semn de recunoștință pentru sacrific11221964_367073656820896_5738045813504615071_niul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Razboi Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a17402_1580341878883001_1243663311708103754_n operelor comemorative de război dedicate acestora. „Prin tradiţie, Ziua Înălţării Domnului este o zi de rugăciune, în memoria eroilor naţiunii române. În această zi se cuvine să ne înclinăm cu adâncă emoţie şi profund respect, în faţa jertfei celor care au făurit poporul român şi au apărat cu preţul vieţii lor graniţele patriei. În această zi, în faţa monumentelor închinate eroilor, care sunt locuri sacre pentru noi, să ne reculegem şi să le vorbim copiilor noştri despre curaj, despre patriotismul adevărat, dovedit prin fapte. Să nu uităm niciodată că lor, eroilor neamului, le datorăm existenţa noastră ca popor liber şi demn”, a declarat Silviu Neacşu, prefectul judeţului Olt.Valcea 1

Festivități religioase, defilări și la Rm Vâlcea de Ziua Eroilor

În această zi de întreită sărbătoare, în care Biserica a prăznuit Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor și pe Sfinții Împărați Constantin și 11219109_1641268286085017_7811651477714580974_nElena, cei Întocmai cu Apostolii, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Sfântul Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, în municipiul Râmnicu Vâlcea, Ziua Eroilor a fost marcată în mod deosebit la Cimitirul „Cetăţuia”, aflat în partea de nord a orașului, unde se află și Monumentul Eroilor.

ziua eroilor drăgașani

Ziua Eroilor Dragasani

La această manifestație publică de conștiință națională au participat numeroase oficialități, printre care: Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului; Dumitru Nicu Cornoiu, prefectul județului Vâlcea; Aurora Gherghina, subprefectul județului Vâlcea; Gheorghe Păsat, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea; Dumitru Persu şi Romulus Bulacu, vicepreşedinţii Consiliului Județean Vâlcea; Vasile Cocoş, viceprimarul Râmnicului; deputații Costi Rădulescuziua eroilor valcea și Cristian Buican; senatorul Dan Niţu etc. Evenimentul a fost onorat și de prezența reprezentanților instituţiilor sociale, culturale şi economice din județul Vâlcea, ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ai partidelor politice şi ai membrilor societăţii civile, precum şi de numeroşi credincioși, elevi și profesori din instituţiile de învăţământ din Râmnicu Vâlcea.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului național. A urmat Slujba de pomenire pentru eroii neamului, care a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți, și Cuvântul de binecuvântare rostit de Înaltpreasfinția Sa, în care a vorbit despre contribuția semnificativă a slujitorilor Bisericii la izbânzile armatelor române și despre valoarea cunoașterii istoriei naționale pentru definirea noastră ca popor demn în fața lumii contemporane. Apoi, au rostit cuvinte de recunoștință și ceilalți reprezentanți ai autorităților publice județene și locale.

Apoi, în semn de omagiu pentru cei care s-au jertfit pentru noi, cei de astăzi, la Moarges 4numentul Eroilor au fost depuse mai multe coroane de flori din partea autorităţilor publice judeţene şi locale.

Ziua Eroilor marcată cu mult fast și la Argeș

Tot cu acest prilej, în mai multe localităţi din Argeş s-au desfăşurat evenimente de marcare a Zilei Eroilor. Astfel, că în municipiul la Piteşti, festivitățile au început cu o slujbă religioasă, la Monumentul din Cimitirul Eroilor, la care au participat prefectul Mihai Oprescu, arges 3reprezentații CJ Argeș, ai primăriei Pitești, precum și numeroși piteșteni. Prefectul de Argeş, Mihail Oprescu, a participat la Ziua Eroilor la Câmpulung, Dragoslavele şi Rucăr. „Pentru români, Sfînta Sărbătoare a Înălţării Domnului înseamnă şi Ziua Eroilor. În acest an, ca o orînduire în plus, îi cinstim şi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Iată, aşadar, o zi cu triplă însemnătate pentru poporul nostru, atît din punct de vedere spiritual şi religios, cît şi din punct de vedere istoric şi moral. Este o zi în care avem datoria să cinstim şi să ne amintim cu recunoştinţă de jertfele tuturor celor care s-au luptat să existăm de-a arges 2lungul istoriei, să avem o ţară independentă şi suverană, în  care să trăim liberi. Este o zi în care, începînd cu 4 mai 1920, s-a stabilit ca sărbătoarea Înălţării să fie şi Ziua Eroilor. În acea vreme, la scurt timp după terminarea Primului Război Mondial, România şi-a găsit resursele şi capacitatea să ierte, fiind prima dintre ţările care a onorat pe eroii străini deopotrivă cu propriii săi eroi. E ziua cînd ne înclinăm argesfrunţile şi rostim o rugăciune pentru sufletele celor care au pierit departe de cei dragi, pentru o cauză nobilă şi pentru ca astăzi să vorbim despre o Românie Mare, cu valori profund păstrate în conştiinţa colectivă şi în istorie. Poate n-ar fi rău să facem acest lucru mai des, dat fiind faptul că ne bucurăm de aceste valori fundamentale, trăim liberi şi în pace, pentru că ei şi-au dat viaţa. Le datorăm mai mult decît recunoştinţă, le datorăm existenţa noastră ca neam, ca ţară, ca individ. Mulţumesc tuturor autorităţilor locale care au ales ca astăzi să marcheze Ziua Eroilor, cinstind înaintaşii şi apreciind prezentul, le mulţumesc tuturor că aţi ales să fiţi prezenţi la aceste momente, marcînd simbolic ceea ce eroii trecutului au făcut pentru noi. Totodată, transmit un sincer La mulţi ani şi multă sănătate tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Constantin şi Elena!“. A spus prefectul Mihai Oprescu.

După alocuțiunile prezentate, oficialii argeșeni, reprezentanții instuțiilor deconcentrate precum și elevi ai școlilor din zonă însoțiți de profesor, au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul din Cimitirul Eroilor din Pitești. Festivitățile s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului. La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia Ziua Înălțării Domnului a fost declarata ”Ziua Eroilor”, pentru a omagia jertfa celor căzuți în lupta pentru libertatea și independența poporului român. Ziua Înălțarii Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească, prin hotărârile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 și 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălțării Domnului, drept Sărbătoare Națională a poporului român.

Georgiana Leulescu-Raicu și Natașa Grigorescu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s