Ziua Internaţională a Muzeelor, invitația la cultură

Muzeul Judetean Olt

Muzeul Judetean Olt

De 11 ani publicul românesc se bucură de Ziua Internaţională a Muzeelor cand instituțiile de gen din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de muzee din Europa. Astăzi, 18 mai, și la Slatina va fi celebrată această zi de talie internațională.

Deoarece Muzeul Județean Olt se află încă într-un proces amplu de renovare, acțiunile se desfășoară, luni 18. mai, ac. începând cu ora 18:00 la galeria „Artis” din Slatina. Reprezentanții Muzeului Judeţean Olt au pregătit vizitatorilor o serie de evenimente, precum și recitaluri de muzică populară oltenească.afis

În fiecare an, începând cu 1977, la data de 18 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, pentru a promova şi a aduce la cunoştinţa publicului rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii. Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a stabilit ca tema de anul acesta să fie „Muzeele pentru o societate sustenabilă”. „Evenimentul se va derula astăzi sub genericul „Folclorul – permanență a spiritului românesc». Invităm slătinenii cu dragoste de folclor să treacă, începând cu ora 18:00, pragul Galeriei «Artis», 10955618_366376570223938_6988547623203619979_npentru a petrece câteva ore înconjuraţi de acordurile inconfundabile ale muzicii populare oltenești”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică.

Diana Monete (elevă la Colegiul Naţional Vocaţional ”Nicolae Titulescu”), Constantin Ion (profesor de pian la Şcoala de Arte Plastice şi Muzică ”Dinu Lipatti”) şi solistul instrumentist Eugen Greceanu, sunt artiștii care îi vor delecta pe cei prezenți la Galeria Artis.

Invitat special al evenimentului va fi Ileana Băjenaru de la Casa de ceaiuri ,,Demmer Teehaus” din Slatina, care le va vorbi vizitatorilor despre modul de preparare corect al cafelei şi ceaiului.

De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul–instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decât atât, acest brand cultural a generat în spațiul românesc alte astfel de evenimente construite după același tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectură și așa mai departe.

Natașa Grigorescu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s