Laurețiu Midvichi cu ,, Etape” la Galeria Artis din Slatina

Laurentiu MidvichiLucrările pictorului tulcean, Laurenţiu Midvichi, au fost expuse pentru prima dată la Galeria ,, Artis ” din Slatina, evenimentul fiind organizat de Muzeul Județean Olt, joi 14 mai, ora 18.00.

Laurenţiu Midvichi, pictor cu un palmares artistic impresionant care numără nu mai puţin de 15 expoziţii personale şi aproape 40 de expoziţii de grup, fiind prezent în numeroase tabere de creaţie organizate în România şi Bulgaria, lucrări ale sale găsindu-se în colecţii particulare din România, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Spania.DSCN0952

Este născut în anul 1979 la Tulcea, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti (2002), Secţia Artă Murală, iar din 2003 este Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

La acest eveniment au fost prezenți numeroși oameni de cultură și de artă slătineni, printre care am aminti pe Lkaurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, istoricul Aurelia Grosu, din cadrul aceleiași înstituții culturale, dar și pe Gheorghe Iorga, direcorul Direcției DSCN0930pentru Cultură Olt.

,, Galeriile și muzeele din București mă țin în permantă competiție acesta fiind motivul stabilirii mele în Capitațla țării, însă am păstrat, în lucrările mele, specificul zonei care mă caracterizează, respectiv variațiunle cu tema peștelui. I-am studiat foarte bine și am încercat de fiecare dată să le dau puțin spirit, puțină fantezie și mult farmec. Dacă ar fi să îmi aleg ceva și să plec pe o insulă pustie, nu știu ce aș alege, dar cu siuguranță îmi voi lua șevaletul și culorile” ne-a spus Laurențiu.

Despre expoziția intitulată sugestiv „Etape”, Laurențiu Guțică a spus că a încercat, în acest an să aducă oameni de artă din toate zonele țării, însă, deocamdată cei care au expus sunt din partea de est și, pentru prima dată, din Dobrogea. Despre opera lui Midvichi prezentată pe simezele Galeriei ,, Artis” a spus că a fost ceva neașteptat, chiar dacă l-a cunosct pe pictor cu ceva timp în urmă, însă se prezintă de fiecare dată cu un univers cromatic special. ,,Are marele har și marele talent nativ să-și schimbe cu nonșalanță subiectul și după aceea să revina asupra lor. De asemenea, Laurențiu Midvichi, are darul de a numi lucrări sau de a numi expoziții, fiecare având în spate o metaforă. La început făcea picturi murale și icoane, după aceea s-a preocupat de o artă cu profil psihanalitic. Dacă veți privi personajele sale, în special nudurile, veți observa dincolo de faptul că stăpânește perfect anatomia corpului, se dovedește a fi și un bun psiholog, cunoscător a mimicii sau al gesticii. Artistul surprinde profiluri psihanalitice și chiar face o introspecție a profilului psihologic uman. Dacă veți privi alt ciclu, cel dedicat peștilor,veți observa că în imaginea fiecărui pește stă un labirint, o țesătură de canale, de energii pozitive pe care artistul caută să ni le dezvălui. Dacă ne uită la ciclurile ciulinilor, ciclu care nu este singular, veți constata că nimeni nu s-a găndit să-i abordeze plastic într-o întreagă expoziție. Dincolo de acești marăcini, vreau să să remarcați un anumit protest, ei reprezentînd degradarea societății contemporane în care trăim. Este vremea mărăcinilor, însă trebuie să ne păstrăm optimismul și să privim dincolo de ei. ” a spus Laurențiu Guțică în prezentarea expoziției.

Prezentă la expoziție, istoricul Aurelia Grosu a făcut la rându-i câteva remarci la adresa pictorului Laurențiu Midvichi, despre care a spus că ,,este artistul care și-a structurat deja, în cei zece ani decând a debutat cu cicluri mai, tematice, prima personală ( … ) pentru noi slătinenii, este un privilegiu s-ăl avem cît mai des, aici, la Slatina ” .

Pentru că a fost în urmă cu ceva timp inspector la Direcția pentru Cultura Tulcea Gheorghe Iorga, directorul al aceleiași instituții din Olt, a felicitat mai întâi conducerea Muzeului Județean pentru respectă calendarul propus pe acest an, cu toate că imobilul în care funcționează se află într-un amplu proces renovare. De asemenea, a apreciat lucrările lui Laurențiu Midvichi sunt impresionate și speră să vină cât mai des la Slatina.

Expoziția lui Laurențiu Minvichi va rămâne până la sfârșitul lunii pe simezele Galeriei Artis, pentru a fi admirată de toți iubitorii artelor plastice.

În încheiere, artistul tulceana promis că, de cum încolo, printre operele sale se vor găsi și imagini din Orașul Vechi al Slatinei.

Despre Laurențiu Minvichi și operele sale, într-un material video la Vgtv http://www.vgtvolt.cabanova.com , redactor Georgiana Raicu, op. Imagine, editare și montaj, ing. Viorel Raicu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s