140 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI DUMITRU DRĂGHICESCU (16 mai 1875)

Dumitru DraghicescuFilosoful, sociologul şi diplomatul de notorietate internaţională Dumitru Drăghicescu s-a născut în ziua de 16 mai 1875, în Zăvoieni, comuna Măciuca, judeţul Vâlcea.
Drăghicescu a fost un gânditor redescoperit în ultimele decenii, de la editarea volumului “Ontologia umană”, care cuprinde scrierile sale filozofice apărute în franceză la Paris, înaintea primei conflagraţii mondiale şi până la “Din psihologia poporului român”. Redescoperirea lui se datorează actualităţii problemelor atinse de acest gânditor plurivalent, pentru care etnopsihologia românilor era mai degrabă obiect de reflecţie istorico-culturală decât vreun fel de „pat procustian”, cu pretenţii de ştiinţă exactă. Lucrările lui apărute în Franţa – Le probleme du déterminisme

Dr. Florin Epure, director Directia pt Cultura Valceaa

Dr. Florin Epure, director Directia pt Cultura Valceaa

social (Paris, Editions de la Grande France, 1903), Du rôle de l’individu dans le déterminisme social (1904, la Editura F.Alcan, în colecţia „Bibliotheque de philosophie contemporaine”), Le probleme de la conscience. Etude psycho-sociologique (1907, la aceeaşi editură), L’idéal créateur. Essai psycho-sociologique sur l’évolution sociale (1914, la aceeaşi editură) – explică şi ele de ce avea să facă parte din misiunea universitară trimisă în Paris în anul 1918, cu scopul de a informa guvernul şi opinia publică franceză despre România şi dorinţele sale.
Militant pentru desăvârşirea unităţii naţionale a României; unul dintre promotorii fondării Ligii Naţiunilor. A dezvoltat filosofia socială vest-europeană, depăşindu-i pe E. Durkheim şi pe G. Tarde, iniţiind şi dezvoltând teoria despre transformarea omului în personalitate morală şi spirituală, prin eliberarea politică şi economică a societăţii, prin democratizarea vieţii sociale, prin înfăptuirea progresivă a dreptăţii. O altă concepţie a sa este aceea conform căreia, pe baza cuceririlor ştiinţei şi tehnicii, s-ar putea realiza viaţa veşnică pe pământ.
Dumitru Drăghicescu (1870-1945), ideolog al liberalilor, a fost ales deputat (1919-1920) şi senator (1927-1928) de Vâlcea. Între anii 1934 și 1936 a fost primul ambasador plenipotențiar al României în Mexic.
Dumitru Drăghicescu a sfârşit trist: s-a sinucis la 14 septembrie 1945, iar biografii lui sunt discreţi în privinţa motivelor care au dus la această decizie. Va fi fost în cauză, în mod sigur, şi deznodământul războiului, care-i adusese pe ruşi în poziţia de ocupanţi ai României şi care deja, la acea dată, făcuseră paşi uriaşi în direcţia implantării regimului comunist.
Opere principale: Problema determinismului social. Determinism biologic şi determinism social (1904), Din psihologia poporului român (1907), Idealul creator (1914), Partide politice şi clase sociale (1922), Realitatea spiritului (1928), Noua cetate a lui Dumnezeu (1929), Adevăr şi revelaţie (1934), (Dicţionar de filozofie, 1978.
Prof. dr. Florin EPURE

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s