Ziua Independenţei României, Ziua Victoriei şi Ziua Uniunii Europene, triplu eveniment național

valcea

Rm Valcea

11100459_362703707257891_176323120_n

Olt

Independenţa României, ca şi independenţa Serbiei şi a Muntenegrului, precum şi unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute prin Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878) şi prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).
Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai, este în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. 

valcea 2

Rm Valcea

De asemena, în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

pitesti 2

Pitesti

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Festivități pe tot parcursul zilei la Pitești

Și la Argeș, ca dealtfel în toată țara, s-a sărbătorit Ziua de 9 Mai, cu triplă semnificaţie pentru români: Ziua Independenţei, proclamată în 1877, a victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (9 mai 1945), dar şi Ziua Europei.

11251159_1577582955834364_1597641936272476171_n

Pitesti

Așadar, în municipiul Piteşti au avut loc manifestări pe tot parcursul zilei, începând cu orele 12.00, în Piaţa Vasile Milea, cu un ceremonial militar şi religios urmat de un adevărat spectacol cu demonstrații de măestrie militară și sportivă, prezentat de militarii de la UM 02405, la Monumentul din strada Crinului. Au fost prezenți, autoritățile județene și locale, politicieni, reprezentanți ai deconcentratelorpitesti 3
și parlamentarii județului.
Printre cei care au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Piața Vasile Milea, am remarcat statura impozabila a prefectului Mihail Oprescu, CJ Argeș prin delegația condusă de președintele Florin Tecău, Primăria Pitești, prin delegația condusă de vicepleprimar Laurențiu Zidaru, armele, asociațiii ale militarilor în rezervă, dar și reprezentanții partidelor politice PSD, PNL, PLR, UNPR și PC.

10352890_855924014482883_8250605792629593008_n

Rm Valcea

Evenimentul a continuat cu Ziua Porților Deschise, ocazie cu care piteștenii au avut acces gratuit în toate instituțiile de cultura aflate în subordinea Consiliului Județean Argeș, respectiv Muzeul Golesti, Muzeul Judetean Arges, Vila Florica. Seara, în jurul orelor 19.00, Teatrul Al. Davila a prezentat un spectacol de excepție „Deci, nu te mai plimba goală!”, de Georges Feydau, în regia lui Bogdan Cioabă și scenografia Cristinei Ciucu. A fost o comedie spumoasă, plina de scene amuzante și picante, cu un puternic comic de situație, dar si de limbaj.

11210463_855924944482790_382940427362918446_n

Rm Valcea

9 Mai- Triplă sărbătoare și pentru olteni

Cele trei sărbători oficiale care se sărbătoresc în fiecare an la 9 Mai, au fost marcate și la Olt cu o serie de evenimente. Astfel că, la Cimitirul Eroilor din Slatina, începând cu orele 10.00, manifestările au început printr-un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoți ai Episcopiei Slatinei și Romanaților.

caracal

Caracal

La celebrarea celor trei sărbători organizat de Prefectura Olt, au fost invitați să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai altor instituţii civile şi militare, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere.

După ce au fost date citire câteva alocuțiuni, care să macheze cele trei sărbători, cei prezenți au fost depuse coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor de către reprezentanții Prefecturii Olt, Consiliului Județean, Primăriei Slatina, precum și ai unităților deconcentrate. De asemenea, la ceremonialul de depunderea coroaneleor de flori au mai marticipat și reprezntanții partidolor politice din PNL, PSD, PRM și PMP. Ca în fiecare an, o delegație condusă de col (r) Mihai Ilie, președintele Asociației Veteranilor de Război care, după ce a salutat în semn de omagiu, minute în șir, cu lacrimi în ochi, Monumentul dedicat celor cu care a luptat pe front, a depus, la rândul său, o coroană de flori.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare pe acordurile Fanfarei ,, Lyra Band” din Slatina, dirijată de lt.col ( r) prof. Ilie Hău.

Parada militară și depuneri coroane de flori la Rm Vâlcea

valcea1

RM Valcea

Pe platoul din fața Prefecturii Vâlcea, au debutat festivitățile dedicate zilei de 9 Mai, respectiv „Zilei independenței de stat a României”, a „Zilei Victoriei Coalitiei Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial” și a „Zilei Uniunii Europene”. după ce a avut loc o ceremonie militară de arborare a drapelelor României și Uniunii Europene, festivitățile s-au mutat la Monumentul Eroilor – Statuia Independenței din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, unde s-a desfășurat un ceremonial militar-religios cu depunere de coroane de flori. La manifestare a participat și Dumitru Cornoiu, Prefectul Județului Vâlcea, precum și primarul interimar al Ramnicului, Gigi Matei, alături de oficialități centrale și locale, personalități culturale, cadre militare, studenți și elevi. După intonarea Imnului de Stat al României, a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoți și diaconi ai Arhiepiscopiei Rîmnicului. Apoi, reprezentanții instituțiilor vâlcene, precum și cei aipartidelor politice, au depus, rând pe rând coroane și jerbe de flori în memoria

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Evenimentul a fost organizat Prefectura Vâlcea și Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD și Aparare CBRN „Panait Donici”11051815_410597532453648_1927303355587690441_n

Scurt istoric despre Independența de Stat a României

Anul acesta pe 9 mai 2015 se împlinesc 138 de ani de când România şi-a câştigat independenţa. Atunci, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.
În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenţa astfel proclamată trebuia apoi consfinţită şi apărată pe cîmpul de luptă, spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene. În calitate de ministru de Externe în Guvernul Ion Brătianu (primăvara-vara 1876, şi apoi din nou din aprilie 1877 pînă în noiembrie 1878), Kogălniceanu a fost responsabil pentru intrarea României în războiul ruso-turc din 1877-1878 de partea Rusiei.

caracal 3

Caracal

Agravarea brusca a relatiilor internationale si, indeosebi, iminenta declansarii unui nou razboi intre imperiile Tarist si Otoman au determinat guvernul roman sa intre in negocieri cu Rusia. La 4 aprilie 1877, acorda „libera trecere” trupelor tariste spre Dunare, iar Rusia garanta apararea si mentinerea integritatii teritoriale a Romaniei. Ca masura de prevedere, la 6 aprilie 1877, guvernul roman, a decretat mobilizarea armatei permanente si teritoriale cu rezerva ei. Aceasta actiune complexa s-a efectuat in ordine, rapid si cu precizie. Pana la 25 aprilie mobilizarea a fost incheiata, armata fiind organizata conform cerintelor de razboi.

La 9 mai 1877 are loc Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților care proclamă independența de stat a României. Ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu declară în fața Adunării că ”suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare… suntem o națiune liberă și independentă” , iar guvernul “va face tot ce va fi cu putinţă ca starea noastră de stat independent să fie recunoscută de Europa”. La închiderea şedinţei solemne, Adunarea a votat moţiunea prin care “ia act că resbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”. Tot în aceeaşi zi, de 9 mai, Senatul a votat, tot în unanimitate, o moţiune asemănătoare. În după amiaza zilei de 9 mai un mare număr de bucureşteni, care se strânsese în jurul clădirii Adunării, primind cu entuziasm vestea proclamării independenţei, au manifestat pe străzi până seara târziu – scrie N. Iorga – împreună cu “vreo mie de studenţi”, cu drapele şi torţe, cântând “Deşteaptă-te române”. În seara acelei zile au avut loc manifestaţii de bucurie şi la Craiova şi Iaşi.
Tributul datorat Turciei de 914 000 lei, a fost anulat, suma fiind dată armatei. Un ordin național, „Steaua Romaniei”, cu 5 clase, trebuia să răsplătească pe toți cetățenii distinși pe timp de pace și în razboi. Potrivit istoricilor, această Declarația de independență a avut un mare ecou în toate conștiințele românești.

Georgiana Leulescu Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s