Cardurile de Sănătate, o problemă încă nerezolvată

card sanatateCardul unic de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 mai pentru toți asigurații care vor să fie tratați în spitalele de stat și să beneficieze de rețete compensate sau gratuite.

Totuși, mulți oameni au avut parte de o surpriză neplăcută când au mers la medicul de familie pentru a-și activa cardul. Sistemul a dat erori iar unii dintre ei au fost trimiși la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a vedea ce este în neregulă cu cardurile lor. Acolo s-au întâlnit cu alți asigurați care nu primiseră cardul deloc.images (1)

Politicieni, medici și mai ales beneficiarii acestor carduri de sănătate, au intrat intr-un dialog al surzilor, fiecare exprimând-uși punctul de vedere în funcție de implicare și interesul fiecăruia. Pe de o parte beneficiarii spun că este o idee proastă și că toți cei care au contribui sau contribuie la sistemul de asigurări de sănătate ar trebui să beneficieze de servicii medicale, în timp ce unii medicii consideră lipsa cardului echivalentul refuzului de a acorda servicii medicale.

Politicienii Opoziției consideră că Guvernul este incapabil de a promulga legi coerente, care să decongestioneze birocrația.

alina-gorghiu.s0c7wpi5reAlina Gorghiu: ,,Victor Ponta, nu se pricepe decât la trăncăneli!”

,,Haosul cardurilor de sănătate ne înfățișează un Guvern urechist,care nu este capabil să- și implementeze nici măcar propriile programe și un premier guraliv care nu se pricepe decât la a trăncăni, de dimineața până seara, despre opoziție. Un număr însemnat de români nu și- au primit cardurile, serverele se blochează și cardurile nu pot fi validate. Decontarea este incertă, iar informarea populației a lipsit cu desăvârșire, motiv pentru care românii tind să folosească la bancomate aceste carduri care sunt, conform CNAS, ‘unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale’”, se arată în mesajul postat de co- președintele Alina Gorghiu pe facebook.

Klaus Iohannis: Guvernul Ponta a pregătiti prost implementarea cardului de sănătate!

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Guvernul a pregătit ,,prost” implementarea programului privind introducerea cardului de sănătate, menţionând că a văzut mii de oameni care stau la cozi şi că este „un scandal public”. Scandalul cardului de sănătate ia amploare.

În timp ce președintele Klaus Iohannis critică implementarea programului, premierul Victor Ponta sare în apărarea acestuia. Introducerea cardurilor de sănătate reprezintă o măsură bună, care trebuie implementată, a declarat, sâmbătă, la Târgovişte, premierul Victor Ponta, care a adăugat că, ,,indiferent de lobby-ul şi de dezinformarea şi de propaganda împotrivă”, este foarte hotărât ,,să ducă această bătălie la bun sfârşit”.

Una e teoria alta e în realitate…

Începând cu data de 1 mai, asiguraţii care au intrat în posesia cardului vor face dovada calităţii de asigurat şi vor valida serviciile medicale şi farmaceutice pe care le primesc utilizând cardul. Pentru asiguraţii care nu au primit cardul de sănătate, furnizorii de servicii medicale vor verifica în sistem calitatea de asigurat a pacientului pentru a-i oferi serviciul necesar.

Conform reglementărilor în vigoare, furnizorii de servicii medicale au obligaţia de a le acorda servicii medicale şi asiguraţilor care nu au primit cardul. În cazul asiguratul pierde cardul, până la primirea unui nou card asiguratul va beneficia de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate.

De asemenea, pentru asiguraţii care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă, în baza unei cereri în care se expun motivele refuzului, casa de asigurări de sănătate va elibera adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate. Adeverinţa este valabilă trei luni de la eliberare. Furnizorii de servicii medicale au fost informați cu privire la condițiile acordării asistenței medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Asigurații care din diverse motive nu au intrat în posesia cardului de sănătate îşi păstrează toate drepturile care decurg din această calitate. În consecinţă, furnizorii de servicii medicale au obligaţia să le acorde servicii în sistemul asigurărilor de sănătate. În județul Olt până în acest moment au fost activate aproximativ 75.976. Încă din septembrie 2014 Poșta Română a distribuit în județ aproximativ 270.000 de carduri, CAS Olt 10.000 iar medicii de familie au împărțit 7.728 de carduri. La momentul actual 857 de persoane din Olt nu s-au prezentat la CAS pentru a intra în posesia cardului. Nu mai puțin de 276 de asigurați din județ au pierdut cardul inițial și au depus cereri la casă penstru a li se tipări carduri duplicat.

De asemenea, la nivelul județului Olt, au fost și 34 de persoane care au refuzat cardul de sănătate pe motive religioase, dar care ulterior s-au răzgândit în mare parte.

Președintele CAS Olt, Florin Ciocan, chiar lipsește de la serviciu?

Începând cu 1 Mai, CAS Olt este asaltată în fiecare zi de zeci de persoane care au probleme cu cardurile, ca dealtfel în toată țara. Unii spun că nu le-au primit, alții că nu au putut fi activate și că medicii de familie îi trimit aici de al zeci de kilometri. Câțiva a fost externați din spital pentru că nu au documentul minune, iar alții spun că deja cardurile sunt blocate și nu le pot folosi.

Cei de la ghișeuri încearcă să calmeze spiritele, cu explicații puerile și seci, dar sunt depășiți de situație. Încercare noastră de a lămuri problemele și de a găsi o soluție cu președintele CAS Olt, FlorinCiocan, a fost imposibilă, chiar dacă l-am căutat în mai multe rânduri. Nici salariații nu par să știe unde e șeful CAS Olt, sau dacă știu, au sarcină să nu spună nimic.

CAS Olt

CAS Olt

În timp ce oamenii sunt disperați de toată această degringoladă marca ,, Ponta”, Florin Ciocan, fie stă încuiat în propriul birou, fie nu mai vine la serviciu, numai să nu dea explicații care l-ar costa funcția pe care a primit-o cu greu lipind afișe cu Darius Vâlcov.

Mai multe despre scandalul de la ghișeurile CAS Olt, într-un material pentru VGTv

realizat de Georgiana Raicu, operator imag. Editare și montaj ing Viorel Raicu http://www.vgtvolt.cabanova.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s