APIA așteaptă până joi declarațiile anuale ale vânzătorilor de lapte

APIA Olt

APIA Olt

Potrivit unui comunicat de presă emis de APIA, operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, până la data de 14 mai 2015, respectiv vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2014/2015.

Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală confoapia oltrm informaţiilor din Caietul fermierului. ,,Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Caietul fermierului trebuie păstrat timp de 3 ani de la sfârșitul anului de cotă. Cumpărătorii de lapte trebuie să depună la centrele judeţene APIA declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2014/2015, termenul limită fiind tot 14 mai 2015.” se precizează în comunicat.

11212370_852351514843723_118822908_nÎn același context, APIA atenţionează operatorii economici şi producătorii de lapte că orice întârziere în depunerea declaraţiilor anuale va bloca depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru vacile de lapte, respectiv a cererii unice de plată.

De asemenea, reprezentanții APIA mai informează operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii de lapte de vacă că de la data de 1 aprilie 2015 a fost eliminat regimul cotelor de lapte.

,,Având în vedere eliminarea sistemului cotelor de lapte au apărut noi reglementări legale privind livrarea laptelui de la producător către prim – cumpărătorul de lapte în așa fel încât orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate efectua doar în baza unui contract încheiat între părţi. De asemenea, orice livrare de lapte în afara contractului se sancţionează conform legii și începând cu 1 mai 2015, operatorii economici care achiziţionează lapte 11212266_852349588177249_1729317811_nde la producători trebuie să declare până pe data de 15 a fiecărei luni, cantitatea de lapte achiziţionată de la producători în luna precedentă.

Pentru a putea rezista pe piața laptelui şi pentru a creşte puterea de negociere a preţului laptelui cu prim- cumpărătorii, producătorii trebuie să se constituie în organizaţii de producători, însă pentru a fi recunoscute, organizaţiile de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate, trebuie să depună cererea de recunoaştere însoţită de documentele anexe la centrele judeţene APIA de care aparţin” ne-a declarat directorul APIA Olt, Marinel Oașă.

Organizaţia de producători recunoscută poate negocia, în numele producătorilor membrii ai acesteia, contractele de livrare a laptelui neprocesat.Cumpărătorii de lapte trebuie să depună la centrele judeţene APIA al regiunii pe raza căruia funcţionează, declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2014/2015 termenul limită fiind tot 14 mai 2015. Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai. Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01 % din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Această sumă poate să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 euro.

Natasa Grigorescu

Natasa Grigorescu

Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Caietul fermierului trebuie păstrat timp de 3 ani de la sfârșitul anului de cotă. Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură atenţionează operatorii economici şi producătorii de lapte că orice întârziere în depunerea declaraţiilor anuale va bloca depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru vacile de lapte, respectiv a cererii unice de plată.

Natașa Grigorescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s