S-a dat startul pentru ,,Programul Rabla 2015”

download (3)Anul acesta Programul Rabla scoate din bugetul național 200 milioane lei, cu 33% mai mult ca anul trecut. Din acești bani vor fi oferite 20.000 de tichete pentru persoanele fizice și 5000 pentru cele juridice și instituții publice.

Pentru a încuraja posesorii de mașini mai vechi de zece ani să le dea la casat, Guvernul oferă la schimb un tichet în valoare de 6.500 de lei, la care se adaugă bonusuri cuprinse între 700 şi 2.500 de lei, dacă în locul maşinii vechi şi poluante se cumpără una nouă ecologică.
Eco-bonusul se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km. De asemenea, beneficiază de el cei care cumpără un autovehicul nou cu propulsie hibridă sau unul Euro 6. Atenţie, însă, download (1)în cazul achiziţionării unui autoturism Euro 6 înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a acestuia trebuie să aibă loc până la 31 august 2015. Se pot cumula maxim două eco-bonusuri. Astfel, la casarea unei maşini vechi puteţi obţine 6.500 de lei, plus două bonusuri de 1.500 de lei, ceea ce înseamnă 9.500 de lei în total.

Dacă tichetul primit după casare este transmisibil, eco-bonusul nu se acordă dacă maşina nouă nu este cumpărată de aceeaşi persoană care duce rabla la fier vechi. Tichetele sunt tot electronice, iar proprietarul maşinii casate poate opta pentru cedarea acestuia unei alte persoane, însă persoana respectivă nu va putea beneficia de eco-bonusuri, chiar dacă maşina pe care pe care o cumpără respectă condiţiile de primire a bonusului.

Tichetele valorice obţinute la casarea unei maşini vechi, pentru achiziţionarea cu reducere a uneia noi, prin Programul „Rabla”, vor fi distribuite de pe 15 mai şi vor putea fi decontate până la 20 noiembrie, repartiţia voucherelor făcându-se după numărul de autovehicule vechi din fiecare judeţ.

Dintre tichete, emise o singură dată anul acesta, 17.000 vor fi destinate persoanelor fizice şi juridice, iar restul de 3.000 instituţiilor publice.

Tichetele vor fi transmisibile şi vor putea fi decontate, la achiziţionarea unei maşini noi, până la data de 20 noiembrie.

Tot prin Programul „Rabla”, care şi-ar putea schimba numele începând de anul acesta, va fi acordat şi un bonus de 2.500 de euro, la achiziţionarea unei maşini electrice.

Noutatea anul acesta în ceea ce priveşte repartiţia este aceea că se va ţine cont de numărul de maşini mai vechi de 10 ani din fiecare judeţ, şi nu de numărul de locuitori, ca până în prezent.

Regula de de achiziționare a unui autoturism nou, prin Programul Rabla, este la fel cu cel din anii trecuți. Mai întâi trebuie să meargă la un dealer auto pentru a-şi alege noua maşină, apoi o aduc pe cea veche la Remat. După ce se obţine nota de înscriere, se poate casa maşina şi radia, la un colector autorizat, de unde obţine certificatul de distrugere şi apoi se merge la Poliţie pentru radiere. Nota de înscriere este valabilă 30 de zile, timp în care persoana respectivă trebui să meargă la Remat şi la Poliţie. Din momentul în care s-a emis nota de înscriere, termenul de livrare a maşinii nu trebuie să depăşească 120 de zile.

Înscrierea în programul Remat se face cu plata unui avans de 5% din preţul de achiziţie al maşinii, fără Remat. În cazul în care se face finanţare pentru achiziţia unei maşini tichetul poate constitui avans.

La nivelul judeţului Olt, în momentul de faţă există nu mai puţin de şase colectori de maşini vechi autorizaţi de Administraţia Fondului de Mediu, cu mai multe puncte de lucru. Aceştia sunt Antomar Piess Shop Slatina, Automatica Atego Grup Caracal, Carmen Recuperări, din Balş, Cătălin Auto Cars, din Corabia, Cristi Grup FlorService SRL Drăgăneşti Olt, Marchin Trans SRL Slatina şi Remat Olt, cu puncte de lucru în Slatina, Balş, Corabia şi Caracal.

Tichetele valorice obţinute la casarea unei maşini vechi, pentru achiziţionarea cu reducere a uneia noi, prin Programul „Rabla”, vor fi distribuite de pe 15 mai şi vor putea fi decontate până la 20 noiembrie.

Georgiana Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s