1 Mai muncitoresc… dar nu prea!

1374405_849411091804432_1093598491_nZiua Internațională a Muncii sau 1 Mai muncitoresc este o zi paradoxală care, în ciuda denumirii, se serbează prin grătare și ieșiri la iarbă verde, nicidecum prin muncă. Pentru adolescenți, 1 Mai reprezintă un bun prilej de a merge la mare, deschizând astfel, simbolic, sezonul estival. Puțini oameni știu, însă, cu adevărat însemnătatea acestei zile istorice.

La întrebarea „Ce sărbătoresc românii de 1 Mai?” majoritatea celor intervievați se bâlbâie și nu au un răspuns clar, însă, la întrebarea „Cum sărbătoresc românii 1 Mai?” sunt nenumărați olteni care răspund că petrec la pădure cu deja tradiționalii mici, asezonați cu bere, iar cei mai moderni răspund că merg la mare, unde petrec minivacanța prilejuită de această sărbătoare.11198676_849411065137768_1917902003_n

Ce nu știu acești oameni este că semnificația reală a zile de 1 Mai a fost reducerea normei orare zilnice la opt ore pe zi, decretată la Congresul Internaționalei Socialiste în 1889.

Așadar, 1 Mai a fost declarată Ziua Internațională a Muncii în memoria victimelor unei mari greve generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Apoi, cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Cu o tradiţie de peste 125 de ani şi cu origini americane, ziua de 1 mai  PSd1 Mai este sărbătoarea adoptată ce cea mai mare rapiditate la nivel mondial.
În România a fost implementată de regele Carol I, în 1890, când ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată, dar cea mai mare amploare a luat-o în era comunistă, după 1947. Atmosfera festivă în care se mulţumea ,,bravilor conducători” pentru liniştea şi bunăstarea oferită era creată de oameni de la sate şi din oraşe, scoşi cu forţa din case sau de la locul de muncă pentru a-şi manifesta ,,recunoştinţa” faţă de ,,marele erou” reprezentat, pe rând, de Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu. Ziarele propagandiste proslăveau, într-un limbaj de lemn, marile realizări comuniste ale ,, tovarășului” sau ale ,, tovarășei”, uitându-se de adevărata conotație a sărbătorii. După modelul sovietic, nu se mai sărbătoarea oamenii muncii, ci conducătorii supremi.

Autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ținute festive fiind nevoite să scandeze lozinci și să poarte pancarte uriașe. După 1990 aceste manifestații propagandiste au fost minimalizate, însă, după cum cu toții știm, lumea încă se bucură de această zi libera ieșind la iarbă verde, la un grătar, bucurându-se de începutul sezonului estival.
PSD Olt păstrează tradiția de 1 Mai

În ciuda veștilor proste care au lovit marea familie social-democrată de la Olt, se pare că tradiționala petrecere câmpenească de 1 Mai nu a fost neglijată. Păstrători de tradiție, șefii PSD de la Olt au adunat câteva sute de social democrați care au petrecut cot la cot cu viitorii votanți. Cum fără mici și bere o astfel de sărbătoare este de neconceput, bucatele au umplut mesele slătinenilor care au sărbătorit pe malul Oltului. „Și în acest an PSD Slatina păstrează tradiția și i-am invitat alături de noi de membri de partid, dar și pe toți slătinenii care vor să petreacă ziua de 1 Mai în aer liber”, a spus Marius Oprescu, președinte PSD Slatina. Simpatizanții PSD-ului s-au bucurat, pe lângă mici și bere, și de muzică aleasă căci voia bună a fost asigurată de Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”.

Natașa Grigorescu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s