Regele Carol, cel care a implementat 1 Mai în România

images (3)Ziua de 1 Mai a fost decretată la 1889 de Congresul Internaționalei Socialiste, Ziua Internațională a Muncii în memoria victimelor grevei generale din Chicago, devenită cu timpul sărbătoarea muncii în majoritatea statelor lumii, fiind o zi libera. În România Ziua Muncii de 1 Mai, a fost sărbătorită prima dată în 1890, iar în timpul comunismului se organizau manifestaţii uriaşe pe Carol Istrăzi.

Cu o tradiţie de peste 125 de ani şi cu origini americane, ziua de 1 Mai este sărbătoarea adoptată ce cea mai mare rapiditate la nivel mondial.
În România a fost implementată de regele Carol I, în 1890, când ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată, dar cea mai mare amploare a luat-o în era comunistă, după 1947. Atmosfera festivă în care se mulţumea ,,bravilor download (1)conducători” pentru liniştea şi bunăstarea oferită era creată de oameni de la sate şi din oraşe, scoşi cu forţa din case pentru a-şi manifesta ,,recunoştinţa” faţă de ,,marele erou” reprezentat, pe rând, de Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu. Ziarele propagandiste proslăveau, într-un limbaj de lemn, marile realizări comuniste ale ,, tovarășului” sau ale ,, tovarășei”, uitându-se de adevărata conotație a sărbătorii. După modelul sovietic, nu se mai sărbătoarea oamenii muncii, ci conducătorii supremi.download (1)

Până la 1989, la noi în țară, ziua de 1 Mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat, supranumită „Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii” , însoțită de defilări propagandistice, ce se organizau în marile orașe reședință de județ. Serbările câmpenești, chioșcurile cu bere și spectacolele populare, era un prilej ca ,, oamenii muncii” să petreacă această zi la iarbă verde.

După revoluție, noiile guverne au renunțat la fastul acestei sărbători, pentru că au considerat-o un simbol al comunismului, chiar dacă, în esența lui, acest partid a rămas până în ziua de azi. Și acum cei ce muncesc au liber în această zi, sărbătorind, fără fastul de altă dată, doar la iarbă verde sau în familie.

Georgiana Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s