Icoana Maicii Domnului de la Mânăstirea Nămăiești, adusă de Apostolul Andrei

DSCN2954Una dintre cele mai renumite incoane ce înfățișează pe Maica Domnului, se află la Mînăstirea Nămăiești din Câmpulung Muscel, adusă la intemeierea mânăstirii chiar de către Apostolul Andrei. 

Legenda spune că în aceată zonă au ajuns trei ciobani cu oile pe stanca în care se află astăzi mânăstirea. Înnoptand în aceste locuri, toți trei au avut toti același vis: în dangăt de clopot, fiecăruia dintre ei i s-a aratat un inger care i-a spus ca in acea stanca se afla o icoana zugravită după chipul adevarăt al Maicii Domnului.

A doua zi, de dimineața, ciobanii si-au spus unul altuia DSCN2946visul avut, s-au înfricoșat și au hotărât să se mute pe un versant alăturat. Visul s-a repetat în noaptea următoare, iar în a treia noapte li s-a aratat chiar Maica Domnului, care i-a dus la o stânca anume și le-a aratat intrarea în grota, spunandu-le sa faca un locas de inchinare acolo unde vor gasi icoana. Hramurile alese de ei au fost Intrarea în Biserica a Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii. Se crede ca tot atunci le-a spus Maica Domnului că numărul viețuitorilor din mânăstirea ce se va întemeia aici să fie DSCN2968întotdeauna 33, după anii trăiți de Mântuitorul nostru pe pământ.

Este posibil ca icoana din peștera de la Nămăiești să fie una dintre cele mai vechi din toată creștinătatea. Se crede ca este una dintre cele 12 icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, la dorința Maicii Domnului, care le-a dat mai apoi celor 12 Apostoli, ce urmau să plece la propovăduirea Evangheliei.DSCN2945

Pe aceste locuri, icoana a fost adusa de Sfântul Apostol Andrei, care a propovăduit în Dobrogea și a plecat apoi spre Dacia Superioară, făcând popas langa un templu păgânesc, închinat zeului Zamolxes. Apostolul Andrei, care crezuse că în grotă trăieste un slujitor al zeului, pe care-l va încreștina, nu găsește pimages (5)e nimeni în grota și s-ar fi adresat celor cu care călătorea: „Nemo est.” (Nu este nimeni.), de unde și numele de Nămăiesti. Apostolul Andrei a coborat în grotă și a lăsat icoana în partea de nord, aproximativ pe același loc în care se afla acum în biserica mânăstirii.

Pictura a fost deteriorată de vreme.

În anul 1798, icoana a fost ferecata în argint de către Enache Postelnicul, iar în anul 1913 manstirea namaiestisoția unui general din armata româna a pus să i se facă o rama de argint. Astăzi, icoana este renumită pentru ajutorul dat femeilor care se roaga înaintea ei cu nădejdea de a putea avea copii, cât și pentru vindecări ale unor afecțiuni grave și alte necazuri. De atunci, Maica Domnului a săvârșit multe minuni cu cei ce veneau să se închine la icoana ei.

Prof. Mihai Nuță. Foto Viorel Raicu

Reclame

Un gând despre „Icoana Maicii Domnului de la Mânăstirea Nămăiești, adusă de Apostolul Andrei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s