Drăgășenenii au sarbătorit 121 de ani de la nașterea lui Gib Mihăescu

gib mihaiescu 2Primăria, Biblioteca și Asociația ,, Rusidava” din Drăgășani au sărbătorit, joi 23 aprilie 121 de ani de la nașterea scriitorului local, Gib Mihăescu.

Gib Mihaescu

Gib Mihăescu

Festivitățile au început în jurul orelor 13.00, cu depunerea unor coroane de flori la Cimitirul ,, Eternitatea unde este înmormântat cunoscutul poet, ocazie cu care a fost oficiată o slujbă de pomenire, după care invitații au mers la Casa Memorială Gib Mihăescu, pentru a se cunoaște familia și o parte din manuscrisele poetului, păstrate cu sfințenie de urmașii săi.

O oră mai târziu, au fost depuse coroane de flori la statuia lui Gib Mihăescu, aflată în centru orașului. Tot aici, oamenii 11143726_1632233760321803_8173331784519409909_nde cultură locali au vorbit despre opera lui Gib Mihăescu și a fost susținut un scurt program artistic. Festivitățile dedicate sriitorului local, Gib Mihăescu, s-au încheiat la Biblioteca Municipală unde a fost lansat un volum de poezie a cunoscutului rondelist George Tei.
Născut la 23 aprilie 1894, la Drăgășani, Gib Mihăescu a fost un prozator, romancier și un dramaturg român interbelic. A fost decorat pentru acte de bravură în timpul primului război mondial.casa momo cu mitica

După absolvirea cursurilor Colegiului Național ,, Carol I” din Craiova, în 1917 termină și școala de ofițeri de infanterie de la Iași cu gradul de elev plutonier și este repartizat la Regimentul 42-66 Infanterie. A fost pe front în primul război mondial, ca elev-ofițer, fiind combatant în 1917 în luptele de la Mărășești-Mărăști-Oituz.

gib mihaiescu cu sarghieGib Mihăescu a fost avocat la Chișinău și în orașul său natal. A colaborat la revistele Sburătorul, Gândirea, Viața Românească, etc.

Este autorul volumelor de nuvele Grandiflora în 1928 și Vedeniaîn 1929, al unor romane de analiză psihologică a apariției unor stări obsesive, îndeosebi erotice, Rusoaica (tradus și în limba slovacă), Brațul Andromedei, Femeia de ciocolată, Zilele și nopțile unui student întârziat, Donna Alba. A scris și piese de teatru (adunate în volumulPavilionul cu umbre Ultimul său roman, Donna Alba, scris la un deceniu și jumătate de la sfârșitul primului război mondial, subliniază importanța acestui eveniment. În mare măsură autobiografic, acest roman de război descrie experiențele care au marcat profund personalitatea autorului și care au constituit premisele formării sale ca om și ca scriitor. Autorul descrie avântul eroic al soldatului român care ține piept cu baioneta armatelor germane, dar și viziunea realistă, tragică asupra întâmplărilor cotidiene marcate de circumstanțele războiului.

Romanele lui Mihăescu au influente rusești, mulți critici vorbind despre „dostoievskianism”, însă textele sale, deși asemănătoare prin obiect, se deosebesc prin luciditate și limpezime de tenebrele și atmosfera neguroasă a operei lui Dostoievski. Din păcate, a murit la 19 octombrie 1935, bolnav de tuberculoză, la vârsta de doar 41 de ani, la București, fiind înmormântat alături de strămășii săi la Drăgășani.

Gib I. Mihăescu, a lăsat în urma sa o operă imporesionantă ceea ce l-a așezat între marii nuveliști români și printre cei mai importanți romancieri ai literaturii noastre.

La Drăgășani un colegiu național îi poartă numele, iar la Râmnicu Vâlcea o stradă este numită în cinstea lui.

Georgiana Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s