Bacșișul, imopozitat de la 1 mai

1-delapidare-si-fals-la-casa-de-ajutor-reciproc-slatinaMoment istoric în spațiul fiscal din România. De la 1 mai, operatorii economici vor avea obligaţia de a marca bacşişul pe un bon fiscal separat, urmând să fie impozitat. Decizia apare într-o hotărâre a Executivului ce a fost aprobată, miercuri, în şedinţă de Guvern. În ceea ce privește controlalele efectuate de inspectorii antifraudă, firmelor li se va pune lacăt la a doua abatere, dacă ANAF va găsi diferenţe între sumele de la casă şi cele facturate.

Se pare că inspectorii ANAF nu vor mai putea închide firmele unde sunt găsite nereguli pentru prima dată. S-a dispus ca celor prinși pe picior greșit să li se mai acorde o șansă, însă potrivit premierului Victor Ponta firmele găsite cu nereguli vor fi trecute pe o listă neagră. „Dacă te prinde a doua oară sau a treia oară, sigur, îți suspendă activitatea. E vorba de 300 de lei – plafonul de la care se aplică această măsură și, de asemenea, impozitarea tuturor veniturilor, cu 16 la sută, frumos, orice fel de venit, legal, corect, ca să nu obligăm oamenii să lucreze ilegal și, atunci, 16 la sută este mai mult decât decent”, a explicat Victor Ponta.

Așadar, de la 1 mai, bacşişul va apărea pe un bon fiscal separat, iar sumele vor fi impozitate cu 16%, indiferent că rămân ca profit al firmei sau că sunt împărţiţi angajaţilor. ,, Niște legi tâmpite, făcute de cel mai mare hoț! Trec zile întregi până îți lasă vreun consumator bacșiș! Și ăla este foarte mic! Mă întreb cât mi-ar reveni, dacă s-ar impozita cu 16% bacșișul meu de 0,50 bani? Crede cineva că așa se pot recupera milioanele de euro furate de 25 de ani din bugetul țării?” se întreabă retoric d-na Mari, ospătar într-un restaurant din Slatina. Aceiași întrebare și-o pun și alți colegi de breaslă, ca dealtfel și patronii de restaurante, care găsesc inutilă această lege.

Pentru bacşişul lăsat în restaurante, hoteluri sau pentru alte servicii, se va emite bon fiscal. Apoi, patronul decide ce face cu banii: pot rămâne în contabilitate şi atunci se va aplica impozitul de 16% pe profit sau 3% în cazul IMM-urilor. Dacă banii sunt împărţiţi angajaţilor, aceştia trebuie să-i declare la Fisc şi să plătescă impozit pe venit.„Suma respectivă poate să rămână la dispoziția angajatorului care poate dispune fie impozitarea ei și suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are în mod curent, fie să fie distribuită către angajați, pentru a-i stimula (…) Diferenţa între servciul prestat şi dorinţa clientului pentru serviciile prestate, acea sumă se va bate pe bon fiscal separat şi se impozitează cu 16%”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Angajaţii care refuză să declare bacşişul riscă o amendă de până la 1.500 de lei.

Natașa Grigorescu

Reclame

Un gând despre „Bacșișul, imopozitat de la 1 mai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s