Mânăstirea Brâncoveni, neîncăpătoare de Izvorul Tămăduirii

11104202_842169429195265_1166950542_nBiserica Ortodoxă a prăznuit vineri, 17 aprilie, Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care este închinată Maicii Domnului, zi în care credincioșii merg la biserică pentru a lua apă sfințită care poate fi băută tot anul, cunoscută și sub numele de Aghiasmă Mică. Această sărbătoare nu are dată fixă ci este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, adică vinerea ce urmează după Paște.

Ca de fiecare dată și în acest an la Mânăstirea Brâncoveni s-au adunat manastirea brcredincioși din întreg județul Olt, dar și din județele limitrofe, pentru a prăznui Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care ține hramul lăcașului de cult și pentru a lua Aghiasma Mică.

Această sărbătoare de mare însemnătate face referire, conform scrierilor biblice, la vindecarea unui orb dupa ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apă dintr-un izvor de lângă Constantinopol.

2-intrarea-in-manastireTradiția spune că împăratul Leon (457 – 474), pe când era tânăr, încă neîncoronat, se plimba printr-o grădină din apropierea vechii cetăți bizantine. Acolo ar fi întâlnit un bătrân orb cu care a vorbit despre Dumnezeu și Învierea Fiului Său. După un timp, bătrânul l-ar fi rugat pe împărat să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Tânărul Leon a căutat în jur un izvor, dar nu a găsit. În momentul acela, însă, Maica Domnului i-a spus: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apă tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați”. Așa a găsit viitorul împărat un izvor din care a dat să bea orbului și l-a spălat pe față. Apa l-a vindecat imediat pe orb, iar Leon a exclamat: „Maica Domnului, esti aici! Te-am gasit”. Ulterior, pe acel loc, împăratul Leon a ridicat o biserică, aceasta primind hramul Izvorul Tamaduirii.

Legenda se repetă la Mânăstirea Brâncoveni unde domnitorul Matei Basarab s-a vindecat de o boală cumplită de piele, după ce s-a spălat cu apa de la izvorul mânăstirii.

Mii de oameni au mers la Mânăstirea Brâncoveni pentru a asista cu evlavie la slujbă, pentru a se ruga pentru sănătatea apropiaților dar și pentru a lua Aghiasmă Mică, apă sfințită care poate fi băută în orice zi a anului, pe nemâncate, după ce se ia anafura. Credincioșii beau Aghiasma Mică pentru a se vindeca de anumite boli, potrivit legendelor, dar și pentru a-i feri de rău.

Deoarece foarte mulți olteni au decis să meargă la Brâncoveni, experiența anilor trecuți a determinat o adevărată desfășurare de forțe la mânăstire, cu prilejul Izvorului Tămăduirii. Pentru a fi evitate incidentele, efective mărite din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Olt au asigurat climatul de ordine şi siguranţă publică în zona Mănăstirii Brâncoveni pe timpul manifestărilor religioase din 17 aprilie.

Anunțuri

Un gând despre „Mânăstirea Brâncoveni, neîncăpătoare de Izvorul Tămăduirii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s