Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

1Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este prăznuit de către Biserica Ortodoxă, dar și de către aproape toate bisericile tradiționale, în fiecare an pe data de 23 aprilie.

Sfântul Gheorghe s-a născut în orasul Capadocia, pe vremea împăratului Dioclețian undeva în secolul al IV-lea. Nu se știu date exacte despre despre viața sa deoarece nu există niciun document al epocii în care să fie menționat numele său. Totuși, conform unor scrieri, se crede ca Gheorghe ar fi trăit între anii c. 275/280 – d. 23 aprilie 303. Gheorghe este patron a mai multor țări, dar și regiuni sau orașe. Printre cele mai importante țări aflate sub patronatul lui Gheorghe se număra și Anglia.images (1)

Părinții Sfântului Gheorghe erau creștini devotați care l-au educat în spiritul bisericii și cu frica de Dumnezeu.

Conform legendelor Gheorghe s-a înrolat în armata romană unde s-a făcut remarcat pentru ușurința și îndemânarea cu care mânuia armele. Perioada lui Dioclețian, cunoscută și ca fiind momentul în care a fost dat decretul împotriva creștinilor a reprezentat o luptă interioară în Gheorghe deoarece acesta la inimă era creștin. Gheorghe a decis să marturisească în downloadfața împăratului ca este de credința creștină, iar Dioclețian ordona ca acesta să fie întemnițat și torturat în speranța că își va renega religia și va aduce ofranda zeilor. Acesta a fost supus la chinuri inimaginabile și barbare precum loviri cu sulița, trasul pe roata, încălțămintea cu cuie însă toate încercările romanilor au fost în zadar.

În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând1 hramul său. Există numeroase orașe în Româniacare poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagulMoldovei trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române (a cărei zi, 23 aprilie, coincide cu sărbătorirea sfântului). Este totodată patronul Angliei, al Georgiei și al Moscovei. În Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua sfântului se serbează cu mese bogate și cu daruri.

Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o invenție târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă ni-l prezintă pe sfânt călare, doborând cu un balaur, poate simbolic. Unii comentatori sunt însă de părere că este vorba doar de o preluare târzie a mitului grec al lui Perseus și Andromeda.

Prof. Mihai Nuță

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s