Darius Vâlcov, în loc de Coasta de Azur, și-a petrecut Paștele la Arestul Capitalei

darius-valcov-psd-coruptieDacă până acum fostul ministru al Finațelor, Darius Vâlcov își petrtecea Paștele ân cele mai exclusiviste stațiuni din Europa, încă de pe vremea când era primar al Slatinei, de această dată Paștele l-a găsit în închisoare, mai îmbătrânit și mai disperat ca niciodată.

Avocații săi au depus, cu ceva timp înainte, o cerere de inlocuire a masurii preventive in dosarul in care Darius Valcov este cercetat penal pentru fapte de coruptie. In urma inregistrarii solicitării, colaj-valcov2-465x390magistrații ICCJ au respins cererea ca fiind neântemeiată. Decizia arestării a fost luată dupa ce procurorii l-au acuzat de trafic de influență, pentru ca ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către patronul de la Tehnologica Rodion, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești,căruia i-ar fi cerut 20 la sută din sumele 11046440_758787724229142_4518954286692069158_nîncasate.

Reamintim faptul că Darius Vâlcov se află încarcerat în Arestul Politiei Capitalei, din 2 aprilie și de atunci încearcă prin apărătorii săi să obțină o înțelegere cu anchetatorii, fie recunoscând-și acuzațiile ce i-au fost aduse, fie autodenunțându-se. Surse judiciare au declarat că anchetatorii nu au acceptatpropunerile acestuia pentru simplu motiv că Vâlcov sub masca de om căit, ascunde un caracter perfind și mincinos, gata oricând să păcălească pe oricine îi pică în plasă. Procurorul de caz nu a 10986452_10155542990685019_7234966821358570595_nconsiderat ca în cazul lui Darius Valcov poate fi aplicat articolul 478 din Codul de Procedura Penală, potrivit căruia în cursul urmăririi penale, după începerea acțiunii penale, inculpatul și procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoașterii vinovăției de către inculpat. ,,Acordul de media-142730544029562200recunoaștere a vinovăției se poate încheia numai cu privire la infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult șapte ani”, potrivit articolului 480 din Codul de Procedura Penală. Deci, la un calcul simplu, putem anticipa că procurorii se gândesc să-i dea lui Vâlcov, o pedeapsă mult mai mare de șapte ani, fapt confirmat și de surse judiciare care spun ca pedeapsa va fi între 10 și 15 ani.deputatul-daniel-barbulescu-a-tinut-seiful-cu-lingouri-de-aur-al-lui-valcov-178239-1

Tablourile, aurul, banii și oltenii…

Printre altele, Darius Valcov este acuzat și că a folosit informații obtinute când a fost primar, senator și ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură. Procurorii sustin ca aceste firme erau deținute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi.

downloadCercetările procurorilor DNA, au stabilit că Darius Valcov ar fi obținut din șpăgi mai multe bunuri, printre care trei lingouri de aur, care cântăresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei, pe care le avea ascunse într-un seif.

Reamintim faptul că seiful se afla în casa cumnatului deputatului PSD Daniel Barbulescu, finul de cununie și prieten al fostului ministru al Finantelor. Procurorii DNA au facut, în 26 martie, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, în municipiul Slatina și în București, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziționate de Darius Valcov, prin fostul său șofer de , de la case celebre de licitatii, cu bani presupus a fi obtinuți din fapte de coruptie.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit peste 150 tablouri celebre pe care figureaza semnatura unor pictori la fel de celebri, cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Bancila, potrivit DNA. Surse judiciare au declarat ca recent fostul ministru al Finantelor a predat procurorilor alte 47 de tablouri, pe langa cele peste 100 de opere de arta ridicate deja de anchetatori.

Tablourile au fost confiscatede procurori, inventariate si predate Muzeului Național de Arta a Romaniei (MNAR) din Bucuresti, pentru a se stabili valoarea și autenticitatea lor. Conform surselor citate, Darius Valcov intentiona sa deschida o galerie de arta in Bucuresti, iar in acest scop cumpărase un spațiu și începuse amenajarea, însă din cauza faptului că cercetările procuriorilor erau în desfășurare a ascuns tablourile la patru persoane de încredere din anturajul său. Anchetatorii au găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, Vâlcov recunoscând că în graba de a le ascunde, oamenii săi de încredere au găsit cele mai proaste idei.

Darius Valcov intenționa să deschidă o Galerie de Artă în București, situată pe strada Stockholm, din Sectorul 1, unde anchetatorii au găsit la percheziții alte 29 de tablouri, pentru care acesta a dat un milion de lei unui intermediar, în 2013.

Potrivit procurorilor DNA, operele de artă găsite la adresa din București, sunt semnate, printre altii, de Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Ștefan Caltia, Adam Baltatu, Aurel Baiesu, Dumitru Ghiață, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuță, Constantin Pauleț, Andy Worhol și Mihai Sârbulescu. Tot la aceeași adresă au mai fost găsite și obiecte decorative semnate Pablo Picasso și Victor Brauner.

De unde i se trage lui Vâlcov

Unii dau vina pe apropiați, persoanele de încredere pe care Darius Vâlcov le-a promovat în diverse funcții, dar toată vina o poartă doar el. E a fost capul tuturor răutăților, el a fost creerul celor mai mari infracțiuni depistate de procurorii DNA de la Revoluție încoace. Ironia sorții face, că după ce s-a ascuns cu abilitate în spatele unor fraieri, pe care fie i-a băgat în pușcărie, fie i-a falimentat sau i-a șantajat, să se descotorosească de el ca de o măsea stricată, turnând-ul cu lux de amănunte la DNA.

Începutul sfârșitului lui Vâlcov a fost în luna noiembrie 2008, când – spun anchetatorii- a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.
Aceleași surse mai arată că în urma derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei lui Berna, patronul Tehnologica Radion. Așa că, în urma acestor aranjamente, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Theodor Berna și Darius Vâlcov au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul, Compania De Apă Olt, efectua plăți în contul societății.
Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.
În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.
Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul unor persoane față de care se desfășoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Vom reveni cu amănunte în numărul viitor despre alte afaceri ale lui Darius Vîlcov, afaceri pe care, deocamdată procurorii DNA nu doresc să le facă cunoscute până la finalizarea anchetei extinse la prietenii și rudele fostului ministru de Finanțe.

Georgiana Raicu

Anunțuri

Un gând despre „Darius Vâlcov, în loc de Coasta de Azur, și-a petrecut Paștele la Arestul Capitalei

  1. N-am nici o bucurie… As vrea ca toata lumea sa poate petrece sarbatorile si chiar viata in cele mai bune conditii. DAAAAR va trebui ca TOATE averile ilicite sa fie CINFISCATE. Bagabontii astia isi pierd cateva concedii si mai apoi fac ce vor cu banii furati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s