Slătinenii testează autobuzul electric

Autobuz-electricPe străzile Slatinei circulă de câteva zile un autobuz electric, care atrage privirile trecătorilor. Deocamdată acest tip de mijloc de transport este în perioada de probă iar cei care doresc să-l testeze o pot face gratis. Un astfel de autobuz a mai fost testat și în București. Acesta a intrat în circulație de pe 3 aprilie și va fi văzut pe străzile urbei timp de șapte zile.

Municipalitatea împreună cu reprezentanții companiei Loctrans SA din Slatina au lansat zilele trecute un program pilot în privința transportului în comun. Pe străzile orașului va circula un autobuz electric, care este mult mai prietenos cu mediul înconjurător, spre deosebire de cele vechi. Autobuzul electric are o capacitate de 85 de locuri și costă aproape 400 de mii de euro, în timp ce unul pe motorină este de două ori mai ieftin. Acest autobuz consumă pe fiecare kilometru parcurs curent în valoare de 42 de bani, spre deosebire de un autobuz diesel care consumă 2,5 lei pe fiecare kilometru. Bateria rezistă150 de kilometri, apoi se alimentează într-o priză normală timp de 8 ore. Cu o priză de încărcare rapidă timpul de alimentare este de o oră. La Slatina s-a mai aflat în probe luna trecută un autobuz de mici dimensiuni, cu care ar urma să fie înlocuite autobuzele clasice la sfârșit de săptămână. „După ce în ultima jumătate a lunii martie, am avut n probe un autobuz de mici dimensiuni cu care vrem să înlocuim autobuzele noastre mari în zilele cu pasageri puţini, cum ar fi în week-end, iată că acum avem tot în probe un alt mijloc de transport – de data aceasta unul electric. Dacă se va dovedi fiabil cum a fost cazul autobuzului de mici dimensiuni pe care l-am folosit luna trecută, atunci intenţionăm să achiziţionăm un asemenea produs – doar unul, deocamdată, deoarece preţul este unul cam piperat şi la care ne putem gândi doar pe fonduri europene, nicidecum cu bani autohtoni. Acum suntem la începutul experimentului, dar, la finalul său, vom putea spune cu siguranţă dacă vom cumpăra un astfel de autobuz electric, caz în care vom iniţia apoi demersurile pentru organizarea unei licitaţii, a declarat Bogdan Apostoliceanu, directorul Loctrans SA Slatina.

Dacă se va dovedi a fi eficient, autoritățile locale vor depune documentația pentru achiziționarea unor astfel de autobuze electrice odată cu deschiderea axei de finanțare europeană. Până atunci, parcul auto Loctrans SA va fi completat cu câteva minibuzuri, care vor fi folosite doar în zilele cu călători puțini.

Natașa Grigorescu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s