Petre Virgiliu Mogoșanu, un scultptor inedit al epocii moderne

Petre Virgiliu Mogoșanu

Petre Virgiliu Mogoșanu

Galeria de Artă din Craiova a fost gazda unei inedite expoziții de sculptură, a unui celebru artist român care și-a început cariera mai întâi în Grecia la Atena și pe urmă în Italia la Carera.

Așadar, sculptorul bălșean, Petre Virgiliu Mogoșanu, a avut prima expoziție de scluptura sub denumirea simplă ,, Sculptura” la Galeria de Artă din Craiova, chiar de 1 aprilie, după ce anul trecut a expus la Muzeul de Artă ,, Casa Șimian” din Rm Vâlcea, alături de alți artiști cu o epoziție de grup.

Artistul a prezentat 18 lucrări foarte interesante, DSCN2316despre care Marcel Voinea, președintel UAPR, a spus:,, Daca până acum preocupările scluptorilor s-au concentrat mai ales pe reflexia luminii la impactul cu volumele, Petre Virgiliu Mogoșanu, caută și găsește lumina în interiorul lor. Gândirea unei sculpturi, ea însăși o arhitectura în spațiu , conduce autorul la simplificarea formelor naturale, dându-le astfel satisfacția de percepție, urmărind la ele succesiunea contrastelor în mișcare, efectul de lumină-umbră sau jocul fluid al volumelor în transformare îndepărtând sentimentul de static- concept abandonat deja de scluptura modernă- dând astfel formei DSCN2222caracterul de dinamicitate.”

Prezent la această expoziție a fost și criticul de artă Paul Rezeanu, a spus: Nu auzisem niciodată de Petre Virgiliul Mogoșanu, pentru că nu a expus niciodată în Romțnia ci numai galerii din Grecia și Italia. Când am văzut lucrările sale, am avut un șoc! Mă aflam în fața unor lucrări care îmi dezvăluiau un artist de mare talent. Un artist la care m-am gândit ca nici nu poate să apară din zona noastră, de la Balș. Eu un artist care surprinde pe cel care îșiDSCN2228 oprește privirea asupra exponatelor. Am privit vizitatorii care au rămasa mai mult timp în fața sculpturilor sale, ceea ce nu prea se întâmplă cu alți artiști. Lucrările sunt executate din marmură foarte diferită, din Grecia, au din Italia de la Cararra și se lucrează în diferite moduri. EramPetre Virgiliu mogosanu foarte curios să știu cum le face și mi-a spus că mai întâi desenează, apoi modelează în lut și după aceia se apucă de sculptat în marmură. Formele sunt dificile și partea cea mai importantă este șlefuirea pe care o face cu multă tenacitate, dând lucrărilor sale o expresivitate remarcabilă, de un rafinament surprinzător. Să devii o personaliDSCN2247tate în cele două țări ( Grecia și Italia- n.r.), nu e un lucru ușor” a apreciat criticul de artă, Paul Rezeanu.

Petre Mogoșanu, are 39 de ani, este născut la 5 martie, la Balș, a absolvit UASMV în 2004, după care a plecat să-și cultive talentul în Grecia la DSCN2269Atena, unde a stat 12 ani, absolvind Școala de Artă ,, Ergastri Calon Tecnon Eorgon Technis” apoi Academia de Artă din Italia la Carrara, unde a stat șase ani.

A paticipat cu o expoziție la bienala Yamaguchi Prefectural Art- Muzeum Prize, din Japonia la simpozioane internaționale din Norvegia, România, DSCN2305Cararra- Ponte di Ferro, Piazza Maria Luisa Principe di Piemonte din Viareggio.

Lucrările sale se găsesc în colecții private din Grecia, Romania, Italia, Japonia și mai nou, în Franța.

Redactor Georgiana Raicu, op. imag. Viorel Raicu VGTv http://www.vgtvolt.cabanova.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s