Alături de prieteni si rude, jandarmii au sărbătorit 165 de ani de la înființare

1546356_375363319328965_1781394849402734788_nÎncă de la apariţia sa ca armă, Jandarmeria Română a constituit principala instituţie destinată gestionării ordinii publice, în slujba şi mereu aproape de cetăţean. În ofis-ul domnesc privindslujba Jandarmeriei” în principatul Moldovei, se stipula faptul că Jandarmeria este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei orânduieli şi aducerea la împlinire a legilor” şi faptul că jandarmeria este datoare să dea sprijin ori căreea persoane ar cere ajutorul său într-un moment de primejdie.”

Jandarmii au apărut în Principatele Române odată cu renaşterea armatei moderne, după revoluţia lui Tudor01Vladimirescu.

Domnitorul Grigore Alexandru Ghica i-a organizat ca Armă, înfiinţând primul regiment de jandarmi.

Alexandru loan Cuza a inclus acest corp în cadrul armatei permanente şi, astfel, Jandarmeria a devenit o Armă a oştirii române.

În timpul lui Carol I, la 1 septembrie 1893, 11081348_1098863980140385_8550378460276266011_nJandarmeria se constituia ca instituţie a statului, acreditată cu asigurarea securităţii şi ordinii publice, în special în mediul rural, acolo unde trăia şi muncea peste 75% din populaţia ţării.

Ca Armă a armatei române, Jandarmeria a fost o prezenţă activă în toate războaiele duse de aceasta, executând în principal poliţia frontului, asigurând ordinea şi securitatea în zona armatelor de operaţiiarges jandarmi şi înapoia lor.

Considerate astăzi necesitate de identitate, cele peste două decenii trecute de la momentul 1989, scormonesc în memoria camarazilor, jandarmi de mare onoare, care după ce şi-au încheiat cu sentimentul datoriei împlinite cariera, au rămas pilonii de sprijin pentru generaţiile ce le-au urmat.

Ofițeri americani din Baza de la Deveselul DSCN2483prezenți la festivitățile jandarmilor olteni

Pentru a marca cei 165 de ani de la înființare, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Olt, a organizat o festivitate jubiliară în Sala de Ședințe a CJ Olt, la care au fost invitați reprezentanțiii tuturor instituțiilor colaboratoare, printre care amintim pe Silviu Neacșu, prefectul de Olt, Paul Stănescu, președintele CJ Olt, precum și cei ai mass-mediei locale și regionale. De asemenea, pentru prima dată la un astfel de eveniment au participat șefii din conducerea mixtă româno-americană a Bazei DSCN2473Militare de la Deveselu reprezentată de şefii de stat major, respectiv cpt. comandor Răzvan Brătulescu şi lt. col. Rodd Tribble.

Seful IJJ Olt, col. Teodor- Dorel Drejoi, vorbit despre rolul și importanța Jandarmeriei Romțne, iar prefectul de olt, Silviu Neacțu a dat citire mesajului transmis jandarmilor de către viceprim-ministrul pentru Securitate Națională, ministrul Afacerilor DSCN2417Interne, Gabriel Oprea, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române

Tot cu acest prilej au fost avansați în grad înainte de termen prin Ordin al Ministrul Afacerilor Interne următorii jandarmi: în grad de colonel afost avansat lt.col. Tudorel Stoica, în grad de lt.col. doamna mr. Elena Popa, în gradul de maior, a fost avansat cpt. Cristinel George Milcu. Prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române au fost înaintaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim: în gradul de plt.adj. – plt.maj. Mihai Marian Mihăilescu, Constantin Nicolae Raicu şi Victor Voinea, respectiv plt. Marian Liviu a fost DSCN2403avansat la gradul de plt.maj.

De asemenea, prin ordinul comandantului IJJ Olt, o serie de cadre au fost recompensate astfel: cu mulţumiri – 25 ofiţeri şi 29 subofiţeri; cu felicitări – 4 ofiţeri şi 31 subofiţeri, respectiv cu citare prin Ordinul de zi pe unitate – 2 ofiţeri şi 18 subofiţeri.
După această ceremonie, chiar dacă a batut vântul foarte tare, pe platoul din fața Consiliului Județean, au fost expuse standuri cu tehnica din dotarea jandarmilor folosită în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice, mijloacele de intervenţie antiteroristă, echipamentele de comunicaţii, dar şi câinii de serviciu pe care unitatea îi are în dotare.
Jandarmii au mai organizat un exercițiu demonstrativ, care a ținut și de acestă dată răsuflarea tăiată slătinenilor. Dacă anul trecut la această demontrație, trepule speciuale trebuiau să anihileze un grup de suporteri turbulenți, anul acesta au prezentat o simulare de atentat cu bombă dejucat de jandarmi împreună cu trupele Serviciului Român de Informaţii Olt. Parte a acestui exerciţiu au fost modalităţile conjugate de intervenţie ale autorităţilor în cazul descoperirii unui colet cu conţinut susceptibil a fi explozibil,precum şi anihilarea unui “terorist” care ameninţa că va arunca în aer coletul descoperit de autorităţi. Pe parcursul derulării misiunii autorităţilor, suspectul a fost rapid doborât la pământ şi încătuşat, spre deliciul celor prezenți care au răsuflat ușurați, aplaudând frenetic rapiditate cu care s-au desfășurat acțiunile jandarmilor pentru prinderea și încătușarea teroristului.

Avansări în grad, felicitări și mulțumiri la Vâlcea

Ziua Jandarmeriei Române, a fost marcată şi în Râmnicu Vâlcea printr-o şedinţă festivă, organizată în sediul Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul”, la care au participat locotenent colonel Grigore Ciauşescu, şeful IJJ Vâlcea, Aurora Gherghina, subprefectul judeţului Vâlcea, Gheorghe Păsat, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Vasile Cocoş, viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea, precum și reprezentanți ai institșuțiilor colaboratoare și ai mass-mediei.

Festivitatea a început cu intonarea Imnului de Stat al României, după care s-au dat citire mesajelor viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, dar şi ale lui Mircea Olaru, şeful Jandarmeriei Române. Totodată, cu ocazia acestui eveniment, cei prezenţi au luat cuvântul.

Sunt onorată să transmit mesajul Instituţiei Prefectului cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române. Vreau să vă mulţumesc pentru comportamentul pe care l-aţi avut şi îl aveţi în toate situaţiile în care am fost implicaţi, dar şi pentru activitatea şi sprijinul pe care ni l-aţi acordat în desfăşurarea în bune condiţii a acţiunilor noastre. Vă doresc multă sănătate şi o viaţă plină de realizări. Vreau să le spun la mulţi ani şi doamnelor din jandarmerie şi le felicit pentru curajul de a face faţă cu atât de mult succes alături de atâţia bărbaţi jandarmi, pentru că este o mare provocare”, a spus Aurora Gherghina, subprefectul judeţului Vâlcea.

Tot cu acest prilej, au fost acordate recompense celor mai merituoşi angajaţi ai IJJ., astfel că prin ordinul Ministrului Afacerilor Interne au fost înaintaţi în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim următorii: în grad de colonel- locotenentul Cristian Turcu, în gradul de locotenent colonel- maiorii Silviu Canavea şi Marian Mazilu. Printre premiaţi se numără şi plutonierul major Valentin Ciuroiu, cel care a fost desemnat primit titlul de „Jandarmul anului 2014”, premiat pentru implicarea, pregătire şi devotamentul de care a dat dovadă în cei 15 ani de carieră. De asemenea, conducerea IJJ a hotărât să-i acorde acest titlu datorită intervenţiei pe care a avut-o în timpul inundaţiilor din 2014, când a fost prezent zi şi noapte în mijlocul sinistraţilor din Vaideeni.

Președintele CJ Argeș Florin Tecău, a premiat Inspectoratul de jandarmi

Vineri, 3 aprilie 2015, Președintele Consiliului Județean Argeș, Florin Tecău, a participat la ceremonia de aniversare a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, prilej cu care conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Basarab I” Argeș a fost felicitată pentru întreaga activitatea depusă, zi de zi, în slujba cetățenilor din județ, președintele Consiliului Județean Argeș oferind o plachetă aniversară și o diploma de excelență.

Tot cu această ocazie, seful IJ Argeș a dat citire mesajului de felicitare al Viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea. Totodată prin ordinul ministrului Oprea, au fost avansaţi înainte de termen cinci ofiţeri, iar prin ordinul Inspectorului General al Jandarmeriei Române, au fost avansaţi înainte de termen patru subofiţeri.
După ceremonia de premiere și avansări în grad, jandarmii argeșeni au organizat în Piața ,,Vasile Milea” o serie de manifestări specifice, pentru publicul piteștean, precum prezentarea dotării şi a misiunilor instituţiei, a activităţi de prevenire a faptelor antisociale sau identificarea tinerilor care doresc să opteze pentru o carieră militară, dar și exerciții demonstrative prezentate de luptătorii Detaşamentului Mobil de Intervenţie.
Misiunile principale ale Jandarmeriei Române sunt asigurarea și restabilirea ordinii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, intervenția în zonele afectate de calamități naturale, dar și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită și a demnitarilor români sau străini, aflați în țara noastră.

Mai multe amănunte de la festivitățile dedicate împlinirii a 165 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, într-un material video la VGtv http://www.vgtvolt.cabanova.com

Redactor Georgiana Leulescu Raicu, op. Im,ag. Editare și montaj, ing Viorel Raicu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s