Prețul gazelor ar putea crește începând cu luna aprilie

gazeFără a fi o păcăleală, prețul gazelor destinate consumului populației ar putea crește, începând cu 1 aprilie sau 1 iulie, cu 7 %, potrivit eședintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Niculae Havrileț.
Pentru 2016 si 2017 sunt prognozate majorari de cate 5%, a adaugat Havrilet.
Premierul Victor Ponta nu a vrut sa semneze scrisoarea de intentie cu FMI, deoarece creditorii internationali propuneau continuarea calendarului de liberalizare, respectiv cresterea pretului pentru consumatorii casnici de la 53,3 lei/MWh la 62 lei/MWh. Astfel, noi discutii vor avea loc la inceputul lunii aprilie.
Guvernul a suspendat, in decembrie, pentru sase luni implementarea calendarului de liberalizare a gazelor.gaze 2
Beneficii si costuri
Valentina Ivan, analist Candole Partners, a explicat pentru Ziare.com care ar fi avantajele acestui calendar de liberalizare.
Ea sustine ca reforma ceruta de CE (de aliniere a preturilor la nivel european) este realizata pentru a creste concurenta in piata, astfel incat preturile la energie sa ajunga la cel mai scazut nivel economic justificat.
Adevarul despre cresterea pretului la gaze: Motivele pentru scumpirile din ultima vreme Interviu
„Reforma a dat roade in alte tari europene si a fost realizata in beneficiul consumatorului. Cetateanului ar trebui sa ii fie explicate beneficiile unei piete liberalizate: un pret de piata stabilit de cerere si oferta, calitate sporita, posibilitatea de a-si alege furnizorul cu pretul cel mai bun, control asupra consumului, protejarea celor cu adevarat vulnerabili.
A mentine interventia administrativa fara legatura cu functionarea pietei poate insemna o factura mai mica ce vine la pachet cu influenta politicului asupra sectorului de energie, plus subventionarea unuia se face pe spinarea altcuiva si toate sunt din bugetul central! Cu cat amanam reforma, cu atat ajustarea va fi mai brutala si mai costisitoare”, a spus Valentina Ivan, pentru Ziare.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s