Drumuri finalizate la Corbu până în 2016 dacă nu mai sunt inundate

Constantin Dinuț

Constantin Dinuț

Comuna olteană Corbu, situată în partea sud-estului judetuțui, a fost greu încercată anul trecut de inunațiile produse de pârâul Vedea, ceea ce a făcut ca unele planuri ale primarului Constantin Dinuț să fie date peste cap.
Localitatea este inudată în fiecare an, de fiecare dată când plouă mai abundent, de Vedea, însă bani pentru amenajarea albiei râului, nu prea au fost, iar cei puțini aflați la dispoziția Apelor Române s-au folosit haotic. Așa că primăria și-a directionat de foarte multe ori bugetul spre a repara pagubele produse de tă vâlugul apleor.  ,,Ne-am săturat și noi de atâtea coduri și nu mai dorim să trecem prin ceea ce am trecut anul trecut. A stat apa în case zile întregi și nici acum nu știm exact cota exactă a pârâului Vedea. Au fost foarte multe distrugeri și pagube materiale, dar nin fericire, nu au fost corbu-intrarepierderi omenești. S-au distrus drumurile, podețe, fântâni și au murit înecate câteva păsări.Toți angajații din primărie, dar și alți cetățeni care nu au fost afectați au dat o mână de ajutor sinistraților. Unii au fost asigurați, alții nu. Cei care au fost asigurați, au primit ceva despăgubiri. Câte 127 de milioane vechi, altii 107 milioane vechi, sau mai mult… Mai greu, dar le-au primit. Au mai pus asiguratorii câteva bețe-n roate, au mai fost mici neînțelegeri, dar totul s-a rezolovat . Profit de această cale, și-i rog pe toți să-și facă asigurări. De la județ s-au primit fost 47 de frigidere, în jur de 30 de aragaze, saltele de dormit, care au fost distribuite sinistraților care au avut cel mai mult Constantin Dinutde suferit, în urma unor anchete sociale. De la primărie sau din domnații, am asigurat apa potabilă și așa cum am mai spus, forță de muncă de la ajutor social cu care și-au făcut ordine prin gospodării etc.
De asemenea, țin să mulțumesc pentru gestul lor frumos, atât elevilor de la un Liceul de Construcții din Slatina, care au amenajat o locuință pentru o familie nevoiașă, dar și unui ONG, care va reconstrui câteva case distruse anul trecut. Vom ajuta și noi cu tot ce putem. Pentru cei care u avut de suferit anul trecut de pe urma inundațiilor, am hotărât împreună cu consilierii locali, să plătească pentru acest an dor 50% din taxe și impozite. Un deficit pentru primărie de peste 300 de downloadmilioane lei vechi, pe care nu știu de unde îi vom lua!” Ne-a precizat primarul Dinuț.
Edilul localității Corbu,începe primăvara aceasta în forță și vrea să continue investiției ce țin de îndiguirea râului Vedea, cu ajutorul Apelor Române, pe o distană de 4 kilometri pe malul stâng,în acest fel fiind protejate în întregime satele Buzești și Milcoveni. Dar pentru a realiza acest dig, proprietarii riverani trebuie să permită construirea lui pe terenurile lor.,,Oamenii au văzut și ei ce se poate întâmpla când vin apele. Au fost niște probleme cu doi cetățeni, unul în aval și altul în amonte, care poboru 6nu prea vor, dar i-am convins, ce-i drept după cea de-a doua inundație, că atât ei cât și vecinii lor să fie în siguranță. Așa că, acum avem autorizație de extindere a vechiului dig, încă 1,5 kilometri, astfel încât gospodăriile din aval să nu mai fie inundate” a precizat Dinuț.
Și cum iarna a fost blândă, îmediat ce se va putea, vor continua lucrările de asfaltare DC 73 – 6,1 kilometri, din fonduri guvernamentale, prin Ministerul Dezvoltării, un proiect în valoare de 51 de miliarde lei vechi, finanțare pe trei ani. Potrivit primarului Dinuț, anul trecut s-a reușit plata proiectării și asfaltarea unui kilometru în satul Burdulești, iar până la finele anului 2016, se dorește asfaltarea tuturor drumurilor care leagă toate satele comunei Corbu.Bani nu prea sunt, dar primarul speră ca la rectificarea din semestru doi, să mai primească ceva și va continua lucrările. images (5)
Tot în această perioadă, se vor face lucrări de alimentare cu apă și canalizare pe o distanță de 4,5 kilometri, de care va beneficia peste 600 de gospodării. Totul se înscrie pe axul principal al Drumului Județean 703. Fiind membru al Burdea-Găvanu-Vedea, Comuna Corbu are două proiecte, ce așteaptă finanțarea, iar contractele cu constructorii, semnate. Este vorba despre modernizare târg săptămânal, în valoare de 97 mii de euro, altul referitor la dotarea serviciului de gospodărire comunală, însumând 85 de mii de euro, bani nerambursabili.
Primarul este încântat de colaborarea cu GAL, pentru că se întrunește images (7)un punctaj mai mare dar și investițiile și sumele sunt mai mari. De asemenea, mai spune că dacă banii de la guvern nu s-ar da pe criterii politice, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Iar exemplul din 2009, când a depus un proiect pe măsura 3.2.2 de aproape 2,5 milioane de euro și aprobat pentru finanțare, care s-a pierdut cine știe pe unde, este cel mai conculudent.
,, Între timp, am făcut mai multe studii de fezabilitate, așa încât în noul program de finanțare 2014-2020, unde proiectul pe masura 3.2.2 privind îmbunătățirea infrastructurii rurale care este de maxim un milion de euro. Sper să DSCN1565beneficiem de acest lucru cât mai repede și să ne apucăm de treabă. Vreu să las în urma mea, după pensionare toate drumurile și utilitățile terminate. Ira cel ce va veni după mine, doar să întrețină ce am construit” a conchis primarul din Corbu, Olt.
Un interviu despre localitatea Corbu,cu primarul Constantin Dinuț, realizat pentru VGTv de Georgiana Leulescu-Raicu, op.imag, editare și montaj, ing. Viorel Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s