De ce e 1 Aprilie Ziua păcălelilor

Originea sărbătorii este plasaHappy-April-Fools-Day-thinking-out-of-the-box-red-jester-jack-in-the-box-cartoon-art-AntonKtă de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustinc egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă. O altă explicație este legată de un alt sfânt cu simțul umorului, Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Isus. În fine, o altă explicație arată că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea imagesAnului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.
Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia,Norvegia, Germania, Franţa ziua pacalşi Republica Moldova. În Franţa cel care cade victimă unei pacăleli este numit “poisson d’Avril” (peşte de aprilie), în Anglia este numit “noddy”, iar în Scoţia acestuia i se spune “April qowk” sau “April cuckoo”(cuc de aprilie).
Se pare că Ziua Pacălelilor este sărbatorită chiar şi în unele ţări din America Latină, cum ar fi Peru şi Columbia. Diferenţa este că în aceste ţări sărbătoarea are loc pe data de 28 Decembrie şi poartă numele de “Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Chiar dacă numele şi data diferă, farsele care se fac sunt aceleaşi.
Ziua Păcălelilor este astăzi sărbătorita în Franţa prin cadouri constând fie în felicitări cu peşti, fie în bomboane de ciocolată în formă de peşte. Există în Franţa şi o tradiţie de a prinde pe spatele celui păcălit un peşte de hârtie cu un ac cu gămălie.
Camelia Sârbu

Anunțuri

Un gând despre „De ce e 1 Aprilie Ziua păcălelilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s