Barza din Argeș sfidează ordinul ministrului Mediului

vine-barzaBarza mutată de pe stâlp cu ordin de ministru nu vrea să stea în noua casă, amenajată de autoritățile din Schitu –Golești, Argeș. În pofida desfăşurărilor de forţe, se pare că toată tevatura a fost înzadar. Așa cum anticipaseră ornitologii, de a căror recomandare nu a ținut cont nici ministrul Grațiela Gavrilescu și nici reclamantul, berzele sunt fidele cuibului şi revin la el în fiecare an.
Una din berze s-a întors în urmă cu câteva zile, a stat și s-a uitat mirată de pe stâlpul de vi-s-vis în locul unde și-a avut casa timp de 21 de ani. Neânțelegând sensul indicatorului de pe stâlp potrivit căruia sătenii îi indicau relocarea cuibului pe alt stâlp la 600 metri, s-a apucat să îl construiască din nou. Perechea berzei a ajuns puin mai târziu. Şi-a găsit partenera „acasă”, pe stâlpul pe care indicator_barzaaveau înainte cuibul. Oamenii din sat spun că pasărea care a sosit prima a încercat să reconstruiască ceva acolo. Fără rezultat însă.
Sătenii care urmăresc berzele în fiecare zi, sunt convinși că păsările nu vor renunţa la vechiul cuib de pe stâlpul în care au trăit atâţia ani. Din cauza dispozitivului metalic care a fost montat pe stâlp, berzele nu mai au loc. Femela a rămas la vechiul cuib, iar masculul s-a mutat pe stâlpul de vizavi. Nici prin cap nu le trece să se instaleze în cuibul images (1)propus de Guvern, motat pe un alt stâlp.
Specialiștii spun că barza este o specie monogamă, ambii parteneri contribuie la realizarea cuibului. Este nevoie de ani mulți pentru ca acesta să ajungă la dimensiunea şi confortul necesar pentru viitorii pui. Și cum nu sunt deloc interesate să își depună ouăle la noua locuinţă stabilită de Guvern cu sprijinul academicienilor, e greu de crezut că vor dori să locuiască în această vară acolo.
Georgiana Raicu

Anunțuri

Un gând despre „Barza din Argeș sfidează ordinul ministrului Mediului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s