Tineri inteprinzători de succes care dau valoare democrației

DSCN1517

Avicultura românească  este în momentul de față în mare impas. Pe de o parte importurile masive de carne pui, dovedite până la urmă a fi de proastă  calitate, pe de altă parte lipsa specilaiștilor români, a schimbării legislației. După revoluție a fost urmată de recesiune, apoi a urmat deflaţia. Cu câţiva ani în urmă, nici nu cunoşteam noţiunea de „deflaţie”, fiind familiarizaţi doar cu conceptul de inflaţie. Sub regimul comunist, în care preţurile erau controlate, am fost martorii unei inflaţii lente, undeva la 1% pe an. Existau totuşi organisme care urmăreau şi stabileau mecanismul de circulaţie a mărfurilor şi o ierarhizare cât mai corectă a preţurilor, care permiteau economiei să funcţioneze şi indivizilor să supravieţuiască.
A venit revoluţia din decembrie 1989 şi a dărâmat din temelii aceste

Nistorel Vasile

Nistorel Vasile

construcţii fragile şi artificial construite. Trecerea la economia de piaţă a fost teribilă. Am suportat împreună consecinţele dramatice ale inflaţiei, ajunsă, pe parcursul câtorva ani post-decembrişti, la cote insuportabile de peste 100%. Apoi, treptat, am evoluat către normalitate, ajungând la inflaţie de o singură cifră la intrarea noastră în UE.

Deflaţia, ca şi inflaţia, vizează întreaga piaţă a unei ţări. Este rezultanta ieftinirii majorităţii mărfurilor de pe o piaţă, dar nu a tuturor mărfurilor. Şi, din păcate, însăşi statul scumpeşte anumite mărfuri, care îi aparţin sau care îi aduc, colateral, profituri. Dacă statul scumpeşte combustibilii sau energia, preţul mărit al acestora vranceanu-castiga-baniatrage scumpiri în lanţ. Dacă preţul unor utilităţi sau bunuri de consum creşte, consecutiv intervenţiei statului, populaţia consumatoare îşi restrânge consumul la alte bunuri, care, nefiind cerute la nivelul ofertei, se ieftinesc excesiv.
Aşa s-a întâmplat cu carnea de pasăre, care din toamna anului 2012 până la începutul anului 2014 a fost într-o continuă scădere de preţ, ajuns în ianuarie 2014 la 85% din preţul practicat în septembrie 2012. Şi, dacă la această scădere accentuată de preţ adăugăm şi efectul invers al inflaţiei generale, pierderea de preţ se situează undeva la 20%. Unii dintre producătorii de carne au rezistat, alţii nu.

Iubitor de păsări, vâlceanul Nistorel Vasile, administratorul unei microferme de creșterea păsărilor, a înființat o asfel de PUI LA PUIU 3fermă în localitatea Ciofrângeni, Argeș în urmă cu șase ani.

Lucrând în acest domeniu cu mulți ani în urmă, Nistorel Vasile, a făcut din această pasiune o afacere de succes care poate să ofere confortul necesar, lui și familiei.

,, La început a fost mai greu, pentru că medicii veterinari pe care i-am găsit nu erau foarte specializați în acest domeniu și din acest motiv aveam mortalități destul de multe. Sper ca fiul meu, student în anul III la Medicină Veterinară să sespecializeze în acest domeniu. Am colabort o perioadă, foarte bine cu domnul primar de la Mihăești, Constantin Bârzăgenu, fiind veterinar de profesie.

 În momentul de față avem în cele două 4000 de pui de curcă si 10.000 de pui de găină , de vârste diferite.Vânzările încep când pui de curcă au între 0,500 kg – 2 kg, iar cei de găină între 0,500 kg-1 kg. Cumpărătorilor le oferim asitență veterinară, furajele necesare, dar mai ales îi învățăm cu să dezinfecteze cotețele și le recomandăm anumite substanțe în funcție de materiale de construcție a acestora. Dacă sunt din lemn, unde rezistă praziții precum căpușele sau păduchii, cotețele trebuie alți dezinfectanți, iar pentru cotețele  zidite, altele. ” ne spune Nistorel Vasile.

Viața într-o astfel de fermă nu e ușoară. Puii de orice fel sunt foarte sensibili și necesită îngijiri și atenție specială. ,,Când sunt mici, încălzim puii cu ajutorul unor lămpi pe infraroșu de cca. 250w. Două, trei  becuri  cu balonul colorat în roşu pot înlocui lampa de infraroșu. Astfel se asigură și lumina si caldura în primele zile de viață. Cutia trebuie protejată împotriva eventualePui-gaina-de-o-zi-de-la-Agricola-Ulmenilor defecțiuni electrice care pot duce la incendiu.

Păstrarea unei temperaturi relativ costante în primele săptămani de viață este obligatorie pentru prevenirea mortalității  puilor. În prima săptămânătemperatura va fi de 350C și va fi scazută cu 30C pe săptămână. Când temperatura a coborat la nivelul temperaturii de afară și puilor le-au crescut pene(după cca. 6 săptămâni), se renunță la încalzirea artificiala și se pot scoate afara în siguranță.” A adăugat Nistorel Vasile.

Ce alte lucruri interesante mai spune acesta despre afacerea sa, vă inităm să urmăriți un interviu realizat la ferma de la Ciofrângeni, Argeș.

Redactor Georgiana Raaicu, op. imag. Viorel Raicu,VGTv http://www.vgtvolt.cabanova.com

 Î

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s