Primul jandarm român în misiunea internaţională din Haiti

foto-jandarm-HaitiPentru prima dată, un jandarm român, cpt. Fărcaş Silviu din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, a plecat la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Haiti, pentru a participa la Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite de Stabilizare din Haiti.

,,Ofiţerul a fost desemnat să participe la această misiune în urma unui examen susţinut în faţa unei comisii internaţionale de experţi din cadrul ONU.

Examenul de selecţie s-a desfăşurat în limba franceză şi a presupus o bună cunoaştere a cadrului legislativ şi organizatoric specific misiunii ONU Pe lângă cunoştinţele teoretice, ofiţerului i-au fost testate abilităţile şi capacitatea de răspuns în situaţii de criză, tragerea cu armament şi conducerea de autovehicule.

În cadrul acestei noi misiuni, cu durata de un an de zile, ofiţerul Jandarmeriei Române va fi monitor de poliţie civilă al ONU, având atribuţii în domeniul instruirii, reformării şi monitorizării sistemului naţional de poliţie din Republica Haiti. De asemenea, ofiţerul va participa la misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice.” Se arată într-un comunicat de presă emis de IJJ Olt.

Cpt. Fărcaş Silviu a absolvit Cursul Internaţional de Monitor ONU la Institutul de Studii pentru Ordine Publică din cadrul Academiei de Poliţie, este căsătorit, are un copil şi este absolvent al Academiei de Poliţie, promoţia 2005.

Același comunict mai artă că Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite de Stabilizare din Haiti (MINUSTAH) a fost constituită la data de 1 iunie 2004, prin Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU nr. 1542.

Criza majoră  declanșată de cutremurul devastator din 12 ianuarie 2010, care a produs peste 22 000 de morţi, dintre care 96 fiind  monitori ai ONU, a recomandat creșterea forțelor din MINUSTAH astfel încât să fie sprijinite imediat recuperarea, reconstrucţia şi stabilitatea din interiorul ţării.

După alegerile prezidenţiale din 2011, misiunea şi-a reluat mandatul iniţial şi anume menţinerea unui mediu sigur şi stabil în plan intern, promovarea procesului politic, consolidarea instituţiilor din cadrul Guvernului Haitian, întărirea instituţiilor de aplicare a legii, promovarea şi protejarea drepturilor omului.

Georgiana Leulescu-Raicu

–––––––––––––––––

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s