Poliția Română din toată țara va împlini 193 de ani de la înființare

DSCN8411Pe  25 martie, poliţiştii români sărbătoresc 193 de ani de la înființarea Poliţiei Române, ocazie cu care, în toată țara se vor desfășura întreceri sportive, Ziua Porților deschise cu expoziția mașinilor și a tehnicii din dotate, avansări în grad, etc.

 La nivelul IPJ Olt, Ziua Poliției Române va fi marcată printr-un program de activități de apropiere a cetățeanului de instituția Poliției, prin transparență și dialog care va debuta luni, 23 martie începând cu orele 10.00 la sediul inspectoratului. Manifestările vor continua miercuri  20 martie 2015, începînd cu orele 11.30, în Sala Mare a CJ Olt, avea loc o ședință festivă pentru a marca cei 193 de ani de la înfințarea Poliției Române, oczie cu care vor fi citite mesajele de DSCN8356felicitare ale superiorilor,  după care vor fi acordate diplome de onoare tuturor instituțiilor colboratoare ale polițiștilor, precum și mass-mediei locale.Tot cu acest prilej vor fi avansați în grad la termen și pentru rezultate foarte bune,  o serie de ofițeri și agenți de poliție și, nu în ultimul rând, vor fi premiați câștigătorii concursurilor sportive dintre subunitățile IPJ Olt.

Pe platoul din fața Consiliului Județean,, criminaliștii vor prezenta laboratorul auto cu care se deplasează și efectuează cercetarea tehnico-științifică a locului unde s-a comis o infracțiune.  Punctul culminant îl reprezintă exercițiile demonstrative  ale Serviciului de Acțiuni Speciale. De asemenea, luptătorii vor prezenta autospecialele DSCN8301și materialele din dotare.

Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Șutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIȚIE.

În 1821Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe și impozite celor însărcinați să mențină ordinea publică și să apere proprietatea cetățenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuțiile poliției DSCN8419sunt extinse. În timpul Revoluției de la 1848 are loc reorganizarea poliției, prin apariția instituției șefului poliției Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.

La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica polițienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliții” și „obișnuitei poliții”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuții în organizarea și coordonarea activităților polițienești.

Începând cu LDSCN0738egea de organizare a poliției a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) și de Legea pentru organizarea poliției generale a statului (8 iulie 1929), competențele organelor de poliție sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înființează Miliția, apoi, DSCN0752prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînființează Poliția Română ale cărei competențe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 și prin Legea 218 din 23 aprilie 2002. Din 1990, Poliția Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să asigure siguranța persoanelor, a colectivităților, drepturilor legitime ale cetățenilor, precum și a altor drepturi prevăzute în acte internaționale la care România este parte.

Georgiana Leulescu-Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s