Obiceiuri și tradiții de Blagoveștenie

Bunavestire Bunavestire  sau Blagoveștenia,  sărbătorită pe 25 martie, are în unele zone și o altă semnificație pe lângă cea religioasă. În această zi, se spune că va  cânta cucul pentru prima dată, vestitorul unor lucruri importante în viața omului. Când o persoana îl auzea pentru prima oară cântând, trebuia să numere de câte ori cânta pentru a ști câte bucurii mri are în acel an. Însă, dacă îl aude cântântând, dimineața pe nemâncate, decâte ori cântă cucul, atâția ani mai are de trăit.

Se spune că de Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana ingerilor.

În unelelocuri, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită și sărbătoarea Zămislirii Domnului. În calendownload (3)darul nostru popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveștenii sau Ziua Cucului.
Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de vești bune, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

În zona Olteniei,  pasari-migratoarenu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru că se crede că puii ar ieșii deformați, cu două capete sau patru picioare.De asemenea, tot aici,  pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuică, iar lucrurile thumb-1400x733nefolositoare de prin curti sunt puse pe foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureșeană, în ziua de Buna Vestire, stând aprins  până dupa miezul noptii sau până în zori.

646x404Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca pețtele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăliga în apă, pentru că mor peștii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor.
 Georgiana Raicu

Anunțuri

5 gânduri despre „Obiceiuri și tradiții de Blagoveștenie

  1. Nu cred in sarbatori mistice. A sarbatorii iubirea, libertatea, adevarul, dreptatea…o putem face in fiecare clipa prin gandurile si actiunile noastre
    Ce vedem ca se petrece in realitate …este REVOLTATOR. „Vorbim” de Iisus, de credinta, de posturi, de traditii…si ucidem, mintim, furam…iar slujitorii bisericii nu se dau inapoi de la nimic in lacomia lor devastatoare. O rusine…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s