– Minerii de la Berbești și Alunu supărați din cauza noilor contracte colective

cariera_berbestiAproape 400 de angajaţi de la Carierele Berbeşti şi Alunu din Vâlcea au protestat  împotriva  noilor contracte de muncă, după ce au fost preulate cele două mine de către CET Govora.

Liderii sindicali au afirmat că  în noile contracte nu se mai regăsesc o parte din sporuri, tichetele de masă, dar şi primele de concediu, astfel că,  au sfătuit salriții să refuze semnarea actele adiţionale şi spun că nu vor relua activitatea până când situaţia nu va fi remediată. Practic, dintr-un salariu mediu al unui miner, de 1.800 de lei pe lună, pierderile ar însuma aproximativ 8 mii de lei, pe an, spun muncitorii. În semn de protest, minerii au refuzat să înceapă munca.

 Potrivit factorilor de răspundere de la CET Govora, dar și ai autorităților județene, inițiativa  protestului ar fi fost, neoficial, a primarului de la Berbești, Vintilă Chelcea, care  ar avea niște afaceri personale, iar diminuare salariilor minerilor l-a afecta destul de mult.

 Se pare că deocamdată preluarea Exploatării miniere Berbeşti – Alunu de către CET Govora, se află doar pe masa Guvenului Ponta, care a aprobat proiectul doar pe hârtie, în timp ce în teren, procedura a ajuns în blocaj tehnic din cauza neînţelegerilor dintre cele două părţi.

Actualul proprietar al exploatării, CE Oltenia, refuză să predea minele în condiţiile impuse de CET Govora, iar conducerea CET refuză să plătească datoria către CEO pentru cărbunele extras din minele aflate pe cale de preluare, riscând să fie lăsati fără căldură consumatorii din Rm Vâlcea, dar și fără abur la Oltchim.

Procedura a fost blocată de conducerea CE Oltenia care consideră oferta vâlcenilor mult subevaluată pentru că atât Consiliul Județean Vâlcea cât și Mihai Bălan, managerul CET Govora, vor să facă transferul exploatării Berbeşti fără să plătească datoriile către CEO. Vâlcenii consideră că nu au de ce să plătească cărbunele scos din cele două mine, în condiţiile în care acestea vor fi preluate prin transfer. Guvernul a analizat  necesitatea trecerii celor două cariere de lignit Berbeşti şi Alunu de la CE Oltenia la CET Govora şi a aprobat transferul prin negociere directă între cele două entităţi economice fără selecţie de oferte.
Conducerea CE Oltenia a declarat pentru o publicaţie din Gorj că vâlcenii au întins coarda prea mult, deoarece, conform pretenţiilor impuse de vâlceni, CE Oltenia ar trebui  să plătească pentru a scăpa de cele două mine o sumă de 60 milioane lei.

Georgiana Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s