La Ocnele Mari, turiștii vor fi surprinși plăcut în acest an

Primaria Ocnele Mari

Primaria Ocnele Mari

Una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneoclimaterice din țară, Ocnele Mari, a ajuns în anii de după Revoluție să se dregradeze foarte mult din cauza proastei gestionări atât a administrațiilo locale cât și a societăților care  au preluat salina sau stațiunea cu celebra Pensiune ,,1 Mai”. Orașul Ocnele Mari a fost în ultimul timp ținta unor scandaluri mediatice legate de surpările de teren care distrus câteva gospodării, iar cătun întreg fiind strămutat.

În loc să se facă răspunzătoare de pagubele produse SC Salrom, societatea minieră de exploatareP1010678 a sării din Rm Vâlcea, care n-a asigurat minele după ce a fost scoasă  sarea, s-a tras cu toate tunurile asupra administrației locale.

petre iordache

Petre Iordache

Potrivit istoricilor, la Ocnele Mari exploatarea sării a început în anul 1845, iar în anul 1960 au început să funcționeze primele sonde de extragere a sării, prin dizolvare, ceea ce a lăsat un gol imens în subteran.

Câștigare alegerilor de către primarul Petre Iordache, în 2008, a adus speranța în rândul locuitoriloOCNELE MARI  5r din Ocnele Mari. Cu multă răbdare și muncă susținută, primarul a reușit, cu ajutorul fondurilor europene și guvernamentale, să modernizeze școlile și grădinițele din oraș, un Cămin Cultural, să introducă apa și canalizarea, să repare cât a putut din străzi și, cel mai important lucru, anul trecut  s-a inaugurat un muzeu, care cuprinde laolaltă  costume și țesături populare,  tradiții și obiceiuri, obiecte casnice și gospodărești.

,, Avem multe în plan de făcut anul acesta și deja ne-am apucat de curățenia de primăvară  și cum se va mai încălzi timpul, vom planta primele flori crescute în sera noastră de la Ocnița” a precizat într-un reportaj pentru VGtv, viceprimarul loclaității, Eugen Iordache. De

Eugen Iordache, viceprimar

Eugen Iordache, viceprimar

asemenea, acesta a mai spus că la Ocnița au început și lucrările de alimentre cu apă potabilă și canalizare, lucrări ce vor fi gată până la sârșitul acestui an. ,, Ne-am făcut un program pentru pregătirea localității pentru începutul sezonului estival. Am profitat de timpul acesta frumos și am demarat lucrările mult mai devreme ca de obicei. Am curățat și toaletat arborii și arbuștii din Parcul din Ocnele Mari, iar zilele următoare vom curăța și pe cel de la Ocnița. De asemenea,vom pava sau asfalta  potecile prin parcuri, pentru ca sunt foarte degradate. Vom repara și înlocui mobilierul stradal și din cele două parcuri. În zona ștrandului, ne-am hotărât ca în acest an să demolăm toate chioșcurile agenților comerciali 10603695_447993945368119_8873548780334619921_ncare le folosesc pe timpul sezonului de vară, care sunt construite aiurea, din tot felul de materiale  și care dau un aspect urât zonei de agrement. În locul lor, din fonduri de la bugetul local vom construi altele tip și până pe 15 mai dorim să le și amplasăm ca până  la sfărșitul lunii să le scoatem la licitație și atribuite tuturor celor ce doresc să desfășoare o activitate comercială. ” a mai spus vicele primar Eugen Iordache.

OCNELE MARI  5Primarul Petre Iordache, a inițiat un proiect de asfaltare pe Ordonanța 28,  pentru 7,126 km, iar până acum au fost asfaltați aproape 6 km, urmând să fie finalizat și restul în cel mai scurt timp. ,,Vor mai fi asfaltați încă 6 km pe un alt proiect, tot pe fonduri guvernamentale, lucrare ce va fi începută în partea adoua a cestui an. Vom continua, de asemenea,  alimentarea cu apă și canalizare pe aproximativ 8,5 km cu Apavil Vâlcea, firma constructoare și ne dorim ca în cel mai scurt timp, locuitorii orașului să beneficieze de toate condițiile unui trai decent.” A mai precizat viceprimarul.

,,Îmi place modul în care se lucrează și felicit personalul ADP pentru implicare. În spatele Primariei Ocnele Mari, au 11066509_447993912034789_7848652215217805273_nînceput lucrarile la Arhiva Primariei și la Garaj, clădirea  respectivă fiind reabilită în totalitate. În acest moment s-a montat invelitoarea cu tablă metalica și s-au montat geamurile și ușile din termopan, iar în viitorul apropiat, acest iobil va fi dat în folosință. Pe această cale, invit și pe concetățenii noștri să participe la înfrumusetarea orașului nostru. Țin să precizez că, de curând, au început lucrările de executare a rigolelor și  podețelor pe străzile Albinelor și Lunca .Toate aceste lucrări fac parte integrantă din Proiectul Modernizare străzi în orașul Ocnele Mari, lucrări ce vor continua si pe celelalte străzi ale localității noastre ” a ținut să precizeze primarul Petre Iordcahe.

Biserica-Salina-Ocnele-MariAutoritățile locale din orașul Ocnele Mari, mai au în plan Finalizare Centrul de informare și promovare turistică, cu toate dotările necesare;Continuare introducerea gazelor naturale – etapa a IV-a (Ocnița plus restul  localității); Finalizarea acțiunii juridice de preluare a celor  două ștranduri și amenajarea altuia în zona străzii Livezilor; Realizare Program “Buridava Dacica” – circuit turistic cultural; Finalizare investitie “Baza de tratament permanenta”; Reatestarea localității ca Stațiune balneo-climaterică permanentă, de interes național.

Chiar dacă problema cu cazarea turiștilor s-a rezolvat prin OCNELE MARI 18construirea  mai multor pensiuni private, o problemă foarte importantă,  nu numai pentru locuitori, dar și pentru turiști, o constituie lipsa unui centru comercial, a unui restaurant și cofetărie. În acest scop, primarul Petre Iordacahe, face apel către agenții economici să vină la Ocnele Mari să investească în astfel de afaceri și primăria le va oferi tot sprijinul necesar desfășurării activității.

O altă problemă  stringentă ar mai fi construirea unor blocuri ANL pentru tinerii din localitate, însă primăria așteaptă  să fie alocate fondurile necesare.

salina Una peste alta,orașul Ocnele Mari își va schimba complet fața la începutul sezonului estival, iar turiști pot merge nu numai la tratament la Salină, la Ștrandul cu apă  sărată, dar pot vizita Muzeul Salinei, Bisericile din zonă dar și un fag secular, declarat Monument Istoric, numit ,,Fagul lui Miu” , un haiduc al vremurilor trecute care se ascundea de dușmani într-o cavernă la rădăcina lui. Legenda spune că Miu haiducul era fiul unui pandur de-al lui Tudor. El ieșea la prădat la drumul mare în târgurile de la Horezu, la Muiereasca și la crășma lui Ilie Chioru. După ce dădea lovitura, venea la fag și se ascundea în scorbura lui. Miu nu a avut niciodată o echipă cu care să dea lovituri, sau prieteni. Lua doi-trei țărani nevoiași din sat, nu-i alegea mereu pe aceiasi, dădea lovitura, după care împarțea banii și-i lăsa să se ducă la casele lor.

Fagul este foarte bine ascuns, într-o padurice dintr-o vale  destul de abruptă, unde se spune că și-ar fi ascuns comorile prădate de la boierii cei înstăriți. De la rădăcina fagului secular curge un izvor cu apă limpede ca lacrim, despre care se spune că ar fi tămăduitoare.

Dacă ajungeți la Ocnele Mari, căutați bătrânii localnici care să vă vorbească despre legendele locului și atunci veți înțelege ce înseamnă să trăiești în cele mai interesante și frumoase zone pline de sănătate și istorie.

Un reportaj pentru VGtv realizat de Georgina Leulescu-Raicu, op. imgine, editare și montaj, ing. Viorel Raicu http://www.vgtvolt.cabanova.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s