Biserica Sf. Dimitrie de la Băbeni, construită de Cella Delavrancea 

Biserica Sf Dimitrie, Bbeni

Biserica Sf Dimitrie, Bbeni

Puțini știu că frumoasa Biserica cu Hramul ,, Mihail și Gavriil” de la Băbeni, Vâlcea, a fost construită de Cella Delavrancea, soția lui Philippe Lahovary, una din prietenele intime ale reginei Maria a României.

Cella Delavrancea, aflată la a treia căsătorie, a construit împreună cu Philippe Lahovary, un frumos conac la M ihăești, Vâlcea și în 1849, o biserică pentru rudarii de pe moșia Lahovarylor.

DSCN1331

Pr. Sorin Ditoiu si Petre Popa

Sfântul locaș de cult, așezat la gradința dintre Ionești și Băbeni, este renumit în zonă, datorită poziționării celor patru brazi din  fața bisericii. Aceștia sunt simetric poziționați, iar de la depărtare, din oricare parte ai veni,  îți lasă impresia că sunt doar doi.

Potrivit celor doi preoți Sorin Dițoiu și Petre Popa, cei patru  brazi ar fi răsărit singuri și numai Dumnezeu știe de ce există acea simetrie.

DSCN1334Între anii 1925-1935,  sfântului lăcaș i s-a făcut o completă renovare de către locuitorii fostului sat Valea Mare, din inițiativa și sub supravegherea preotului Ioan Marina, pe vremea  P.S. Episcop Vartolomeu.

Între anii 1965-1966 s-au executat pridvorul și clopotnița din zid de cărămidă și s-a restaurat pictura interioară și exterioară. Lucrările au fost făcute din inițiativa preotului paroh Chiril P. Sandu, din contribuția locuitorilor satului Valea Mare, a multor binevoitori din satele vecine și cu ajutoarele date de Sfânta Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române și de Sfânta Episcopie a Râmnicului și Argeșului, în zilele Prea Fericitului Părinte Patriarh Justinian Marina, sub păstorirea P.S. Episcop Iosif DSCN1313Gafton al Râmnicului și Argeșului.

Biserica a fost resființită la  30 octombrie 1966, de către P.S. Episcop Iosif Gafton împreuna cu un sobor de preoți si diaconi, iat în anul 1988 s-a spălat pictura și s-a restaurant, s-a consolidat biserica legându-se în fier, sub păstorirea preotului Popescu Alexandru Viorel, fiind resfințită de către P.S. Episcop-Vicar Calinic Argeșeanul, în ziua de 21 iunie 1988.

Între anii 2000-2002 s-au făcut diferite reparații în ceea ce privește izolarea bisericii, consolidarea cu stâlpi din beton, subzidirea, DSCN1314bordura exterioară împrejurul bisericii din îndemnul și sub supravegherea preotului paroh Dițoiu Ion Sorinel, resfințindu-se în ziua de 6 octombrie 2002, de către P.S. Episcop Gherasim al Eparhiei Râmnicului.

De semenea, preotul Sorin Dițoiu, a precizat că în anul 2004 s-a renovat cancelaria parohială, prăznicarul a fost mărit și îmbrăcat în scândură de brad, iar jos i s-a turnat șapa din ciment. Cu această ocazie s-a refăcut și instalația electrică. În același an s-a înlocuit și tabla de pe Sfânta Biserică, cea veche folosindu-se pentru acoperirea prăznicarului. De asemenea a fost construită o clopotniță nouă cu structură metalică, acoperită cu tablă.

Patru ani mai târziu, adică în anul 2008, s-a turnat șapă din beton în toată curtea bisericii, și s-a dotat atât biserica, cât și

Pr. Sorin Ditoiu

Pr. Sorin Ditoiu

cancelaria parohială cu aparate de aer condiționat, iar în următorul an, s-a zidit o bucătarie lângă cancelaria parohială și s-a mai prelungit prăznicarul, cu contribuția enoriașilor din parohie și la îndemnul preoților slujitori, care au supravegheat și au ajutat personal la desfășurarea lucrărilor efectuate aici.

În anul 2010 s-a ridicat un monument al eroilor care s-au jertfit pentru apărarea țării, reîntregirea neamului și slava Sfintei noastre Biserici Ortodoxe4.

În prezent la această parohie funcționeaza, în postul de preot-

Cella Delavrancea

Cella Delavrancea

paroh Dițoiu Ion-Sorinel, iar în postul de preot II Popa Petre.

Mai multe amănunte într-un inerviu cu cei doi preoți realizat pentru VGtv de Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu.

Anunțuri

4 gânduri despre „Biserica Sf. Dimitrie de la Băbeni, construită de Cella Delavrancea 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s