Vâlcea: La Mihăesti istoria și modernismul fac casa bună

Constantin Barzagenu

Constantin Barzagenu

Constantin Bărzăgeanu primarul localității vâlcene Mihăești, dă dovadă de multă abilitate managerială având în vedere fatul că poate gestiona destul de bine problemele comunității, fără să primească bani de la Guvern sau de la CJ Vâlcea.,, Ar fi bine, cu condiţia să nu se mai ţină cont de criteriile politice, adică să nu mai fim marginalizaţi noi, primarii altor formaţiuni politice. În localitățile noastre tăiesc români și facem parte din această țară, unde plătim cu toții taxe și impozite. Eu aş fi foarte mulţumit dacă mie mi-ar da bani numai pentru apă şi asfalt, nu pentru cămine culturale, să se facă o strategie de dezvoltare pentru fiecare localitate, care să pornească de la Consiliul Judeţean. Există discrepanţe întregradinita veche Govora-Mihăestianumite localităţi ale judeţului, în privinţa alocărilor financiare care s-au făcut şi a modului cum s-au dezvoltat, şi consider că cea mai mare vină a avut-o Consiliul Judeţean. Avem nevoie de o strategie de dezvoltare, nu alţii să primească bani şi să asfalteze până în lanul de porumbi sau să facă piscine şi parcuri. În loc să fim ajutați, gândesc tot felul de noi impozite ca să ne îngreuneze și mai mult. De exemplu, amenzile de circulație sau cele date de poliție pentru tio felul de infracțiuni, sunt trimise la primărie să le colectăm noi. De multe ori, nici nu avem de unde sa recuperăm nimic! În acest caz îi punem să muncească în folosul comunității” A afirmat primarul într-un interviu pentru VGtv.Gradinita nouă

Viceprimarul  Constantin Ciobanu, ne-a prezentat o parte din investițiile realizate în ultimul timp de administrația locală. Astfel că în satul Govora a fost renovat și modernizat complet sediul unei școli generale cu clasele I-VIII, din fonduri proprii, iar din fonduri europene a construit o grădiniță modernă care urmează să fie dată în folosință în maxim două săptămâni. Aici vor fi aduși copii din două grădinițe vechi de peste 100 de ani. Tot din același proiDSCN1244ect  maai fost construită o grădiniță în satul Buleta, dar care a fost dată deja în folosință la începutul anului școlar 2014-2015.

Drumuri, poduri și podețe precum și schimbarea conductei de alimentare cu apă în aproape toate satele, sunt alte investiții unele finalizate iar altele în curs de finalizare.

Mânăstirea Govora, cel mai vechi așezământ monahal din Vâlcea

Mânăstirea Govora

Mânăstirea Govora

Unul  dintre cele mai interesante puncte de atractie din localitatatea Mihăiești este frumoasa Mânăstirea Govora, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, amplasată la poalele dealului Coşul Mare, la 6 km de Băile Govora şi la 18 km de Rm. Vâlcea, pe fosta moşie Hinţa.

Acest aşezământul monahal se numără printre cele mai vechi din ţară, fiind ridicat parţial în secolul al XIV-lea şi al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul, însă data la care s-a aşezat crucea pentru sfinţire rămâne învăluită în mister. În 1440 a fost distrusă de boierul Albu cel Mare în perioada domniei lui Vlad Ţepeş, ca dupa aceea, între anii 1492-1496, să fie refăcută de Vlad Călugărul şi Radu cel Mare

Între anii 1640-1645, domnitorul Matei Basarab face mânăstirii o reparaţie totală în vederea instalării tiparniţei dăruite de

Mânăstirea Govora

Mânăstirea Govora

mitropolitul Petru Movila de la Kiev. În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, în perioada anilor 1710-1711, mânăstirea a fost restaurată şi extinsă. Trapeza i-a fost adăugată în 1775, iar clopotniţa şi clădirile de pe latura stângă, cât şi pe cele de pe latura nordică, i-au fost ridicate la începutul secolului al XVIII-lea, cu unele modificări în secolul următor.

Faptul prin care Govora a contribuit efectiv la promovarea culturii neamului românesc şi pentru care avea să se înscrie pentru totdeauna între mânăstirile de cultură din ţară, a fost întemeierea tipografiei în incinta ei. Aceasta s-a făcut din porunca şi cu cheltuDSCN1083iala înţeleptului voievod Matei Basarab şi cu osteneala egumenului Meletie Macedoneanul, care o adusese de la Kiev, dăruită fiind de Petru Movilă.

Aici la  Mânăstirea Govora, s-a tipărit pentru prima dată în limba română vestita  ,,Pravila de la Govora” – după tipăriturile din Ardeal ale lui Coresi, încăperile în care a funcţionat vechea tipografie existând și în ziua de astăzi.

Printre valorile de artă ale mânăstirii Govora menţionăm: un Epitrahil dăruit de Radu cel Mare, cu o broderie lucrată în fir de aur, argint şi mătase (sunt brodaţi: Mântuitorul Iisus, Emil Iodache, panouri solareMaica Domnului, Sfântul Ioan şi alţi sfinţi); icoana Maicii Domnului Hodrighitaicoana Maicii Domnului Îndurerată …etc.

Investiții private  de succes la Mihăești

Faptul că localitatea Mihăești oferă toate condițiile înființării unei afaceri, pe raza localitDSCN0813ății au înflorit foarte multe societăți economice cu diferite domenii de activitate  de la pensiuni și hoteluri, la fabrici de tot felul, depozite en-gros, crescătorii de păsări și animale, etc.

Emil Iordache, un tânăr înterprinzător vâlcean, a început în urmă cu trei ani la Mihăești, în satul Tătărani, o investiție în valoare de 300. 0000 de euro, constând în montarea unor panouDSCN0781ri solare, cu ajutorul unor parteneri germani. Din păcate, partenerii s-au retras  la un an după începerea investiției, bocați fiind de schimbările prea dese a legislației românești. ,,Pe acest teren  am motat 1400 de panouri solare, care, potrivit proiectului, ar trebui să producă 248 de kw/h pe care să-i introducem în sistemul naționl de energie. Zilele acestea, după foarte multe drumuri, telefoane și aprobări, ar trebui să vină o echipă de specialiști de la RENELsă facă niște probe și manevre necesare pentru a ști cu exactitate capacitatea de producție și a verifica instalațiile montate.” ne-a spus cu optimism Emil Iordache.

Potrivit acestuia, investiția aDSCN0804r trebui recuperată în zece ani și are o garanție de 20 de ani.

Concluzia ar fi că cine munceste corect, asteaptă ani de zile să beneficieze de munca sa! Dacă ar fi fost ca birocrația românească să se învârtă mai cu talent, Emil Iordache ar mai fi avut doar șapte ani ca să-și recupereze investiția, așa că în loc de zece ani, va aștepta 13!

Acesta mai deține în aceaiși zonă o pensiune cu specific țărănesc, numită sugestiv Casa Țărănească, foarte elegantCram tarneascăă. Spațiile de cazare de la etaj sunt frumoase și cochete, iarpentru un preț destul de modest de numai 70 lei, oricine poate face un popas pentru  vizita frumusețile din zonă.Pentru rezervări puteți suna la nr. 0743 905 880.

Mai multe amănunte într-unn reportaj pentru VGtv realizat de Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu. http://www.vgtvolt.cabanova.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s