Primim la redactie- CEAUȘESCU SI ȚIGANII

romiÎn perioada asta din Martie de multe ori îmi amintesc de jumătatea anilor ’80, de vremurile de atunci, când oamenii se aşezau la coadă fără să ştie ce anume o să se vândă acolo, când bătrânii se trezeau cu noaptea în cap pentru a prinde un litru, doi de lapte, când sifonul era la putere şi când spun sifon mă refer şi la propriu şi la figurat. Îmi amintesc de perioada sărbătorilor când oamenii se călcau în picioare să prindă un kilogram, două de portocale sau de banane verzi pe care trebuiau să le mai ţină vreo săptămână la copt, împachetate în ziar şi puse pe şifonier la căldură, pentru a putea să le mănânce. Îmi 15117191484748345087amintesc cu plăcere de serbările din perioada aceea, care se făceau la grădiniţă, la şcoală sau la întreprinderile unde lucrau părinţii şi unde trebuia să spui o poezie daca erai tigan nu avei sansa sa urici pe scena daca erai si brunet era si mai rau de fapt rromi nu erau recunoscuti ca etnie in comunism eram minoritate conlocuitoare , un angajat de acolo deghizat, să-ţi dea în dar o sacoşă cu câteva portocale, o ciocolată cu rom sau pitic, o eugenia sau mai ştiu dar nu facea diferenta intre copii romani sau tiganii aceste produse, aveau farmecul lor. Îmi vin în minte tot felul de amintiri plăcute din perioada acelor sărbători de 10986663_818635248215276_6159960812890668239_niarnă, primavara de vremea când mirosul cârnaţilor atârnaţi la uscat în podul casei se îmbinau perfect cu tocatul cârnaților pe tocător din sufragerie unde se adunau țigani din Câineni, tata fiind Bulibașa țiganilor, sau când mirosul de cozonac pus la copt în cuptorul pus de nașa româncă, deoarece femeile rrome nu se pricepeau la făcutul cozonacilor, completa de minune cu mirosul cojilor de portocală proaspăt curăţate şi lăsate pe masă. Soba da un miros plăcut, când mâncam pe ascuns ciocolăţelele chinezeşti sau bomboanele puse în brad pentru ziua de Crăciun, lăsând doar ambalajele aranjate frumos pentru a nu vedea ai mei că le-am mâncat. Toate aceste mirosuri şi întâmplări înseamnau, şi încă mai înseamnă, mult pentru mine. Sărbătorile Crăciunului și Paștele aveau alt farmec pe atunci. Nu ştiu dacă de vină era vârsta pe care o aveam, sau perioada în care le trăiam, când apreciai altfel puţinul timp. Ştiu că sunt mulţi în asentimentul meu şi nu sunt nostalgic, după comunişti. Sunt doar oameni care recunosc părţile bune şi părțile rele și farmecul acelor vremuri.

Alta ar fi fost România lui 2015 şi altfel ar fi fost înţeleasă aşa zisa libertate a celor 25 de ani de după, dacă din tot acel comunism blamat, am fi păstrat măcar părţle ei bune şi le-am fi dat la o parte pe celelalte.

Diamant Călin

Anunțuri

Un gând despre „Primim la redactie- CEAUȘESCU SI ȚIGANII

  1. Chestia cu pastratul partilor bune si eliminarea celor nocive…nu tine. Raul, cat o fi fost el, oricum in doze diferite…ne-a intrat in „sange”…De sange nu scapi decat prin moarte, iar o transfuzie totala nu o accepta nimeni. Este si motivul pentru care sustin nevoia mortii pentru trecut. Prezentul , asa cum este el astazi, este… razbunarea trecutului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s