Olt DNA a venit și la Olt: Vâlcov în cercetări, Prina în arest la domiciliu

Darius ValcovDespre afacerile mai puțin curate ale lui Darius Vâlcov din vremea când era primarul Slatinei, au curs râuri de cerneală din partea presei locale, însă din păcate activitatea infracțională  a edilului  nu a fost luată în considerație. Vâlcov amenința pe toți jurnaliștii care îi cereau explicații despre o acțiune sau alta, unde se cheltuiau bani publici nejustificat de mult. În perioada sa, au fost externalizate serviciul de îngrijirea spațiilor verzi,concesionând-o  unei firme private SC Rupiah SA, parținând verișoarei sale Geanina Bobicu ( fostă Natanzolu) pentru 40 de ani și tot în perioada sa a fost externalizate și date spre concesionare toate piețele din Slatina, Cimitirul, firma de ridicări mașini, etc.,  tot către firme și prieteni ai lui Vâlcov.

Presa locală a sesizat fafacerile necurate ale lui Vâlcov, dar nimeni n-a făcut nimic!

Deseori jurnaliștii grupului de presă VGtv, ( și nu numai!) au sesizat abuzuri ale acestor firme, respectiv când salariații de la Rupiah, udau spațiul verde pe ploaie, când cei ai piețelor taxau  producătorii preferențial și nu dădeau chitanțe sau când cei ai firmei de ridicări auto, abuzau de  poziția lor și confiscau mașini la comandă, indiferent unde erau parcate, cu sau fără drept. Am sesizat inclusiv faaptul ca se cheltuise 9 miliarde lei vechi pentru un patinuat care nu e folosit decât 2 zile pe an, sau pe modernizarea sălii de sport al CN Ion Minulescu, din banii căreia s-ar fi construit două săli noi din temelie. Despre afacerea pagole și băncuțele din fața bolocurilor jupuite și degradate, făcute de firma tatălui lui Vâlcov. Abuzurile primarului Vâlcov au fost sesizate și de rivalii săi politici, pe care , rând pe rând i-a cumpărat dându-le câte o funcție. Și amintim aici pe jurnalistul Dan Bălășescu pe care l-a făcut viceprimar chiar daca avea doar liceul și ăla termint la seral, sau pe Andrei Iordache, președintele PNL Slatina, căruia i-a dat funcția de director al SJU Slatina, după ce a plecat la PSD. ( Vezi o înregistrare VGTv din conferința de presa din 8 iunie 2010 când Andrei Iordache a spus ,,Hoțul și spăgarul e Darius Valcov!” https://www.youtube.com/watch?v=2SHJyNQemRk)

Se vorbea în cercuri restrânse despre legăturile lui Vâlcov cu Bercea Mondialul, despre șpăgile primite din care ar fi cumpărat mai multe imobile în Orașul Vechi, City Hotel, de lângă Catedrala Nouă, hoteluri și o clinică privată în Elveția și multe alte bunuri cumpărate pe numele membrilor familiei.

În afacerile sale a implicat mai mulți așa-ziși prieteni pe care, după ce s-a folosit de ei, i-a falimentat sau i-a băgat în închisoare.

Vâlcov prima șpaga în pungi de plastic la Cimitirul Strehareț

Așadar,  reveninid la acuzațiile aduse de procurorii DNA, putem spune că s-a făcut oarecum un pic de dreptate, însă pentru noi slătinenii este un început și sperăm ca și procurorii DNA să ajungă la totată ,,Caracatița” lui Vâlcov.

Potrivit comunicatului de presă de pe siteul DNA, ministrul Darius Vâlcov, la acea dată primar al Slatinei, ar fi primit în pungi de plastic sume uriașe de bani, chiar și un milion de lei. În referatul cu propunere de arestare preventivă se vorbește și despre întâlniri prin cimitir. Pe de altă parte, sunt anumite indicii care conduc la ideea că suspecții s-au pus de acord să aibă aceeași poziție oficială în cazul unei anchete penale.
În acest document se arată cum funcționa această grupare din care făcea parte Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina.
Acesta acționa împreună cu niște persoane de încredere care cunoșteau care sunt intențiile lui Vâlcov, că acesta s-a înțeles cu un om de afaceri pentru ca actualul ministru să își trafice influența pe lângă membrii unei comisii de licitații astfel încât afaceristul să primească constant anumite contracte.
Vâlcov primea comisioane care inițial trebuiau plătite în incinta unei firme, dar, pentru că afaceristul care îi datora bani nu și-a mai putut onora plățile pentru actualul ministru, au apărut unii intermediari care au ascuns mita pentru Vâlcov prin contracte fictive, susțin anchetatorii DNA.
Darius Vâlcov a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în timpul mandatului de primar al Slatinei. Ministru este acuzat că ar fi favorizat firma unui om de afaceri, în perioada 2009-2013, când era primar, intervenind în procedurile de licitație a unor contracte încheiate de Primăria Slatina, în urma cărora ar fi luat 2 milioane de euro.

Vâlcov trage și pe alții după el

Comunicatul DNA mai arata că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe 24 de ore, începând cu data de 14.03.2015, a inculpaților:

Minel Prina

Minel Prina

PRINA MINEL-FLORIN (fost city –manager pe timpul lui Vâlcov- n.r.), primar al municipiului Slatina, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de trafic de influență.
SUȘALĂ LUCIAN PETRUȚ ( șoferului lui Vâlcov, actualmente director la SC Consloc- n.r.) cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– complicitate la infracțiunea de trafic de influență,
– evaziune fiscală,
– spălare de bani.
Față de inculpații TIMOFTE PETRICĂ BOGDAN și TOMESCU CONSTANTIN CRISTIAN, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile, începând cu data de 14.03.2015, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– complicitate la infracțiunea de trafic de influență,
– evaziune fiscală,
– spălare de bani.
În ordonanțele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectulVâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpatul PRINA MINEL FLORIN (date stare civila). Conform art. 227 alin. 2 Cod procedură penală dispune luarea măsurii arestului la domiciliu prev. de art. 202 alin. 4 lit. d raportat la art. 218 din Codul de procedură penală, faţă de inculpatul Prina Minel Florin, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15 martie 2015 până la 13 aprilie 2015, inclusiv, pentru infracţiunea de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, prev. de art. 48 C.pen. rap. la art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Conform art. 221 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul să nu părăsească imobilul în care locuieşte, respectiv, imobilul situat în (adresa imobil), fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune restricţiilor impuse de către acesta. Conform art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata măsurii arestului la domiciliu, inculpatul Prina Minel Florin are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi cercetaţi în dosar, precum şi cu martorii în cauză. În baza art. 221 alin. 4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului Prina Minel Florin că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 14 martie 2015, ora 22,30 .”

După aceste incursiuni ale DNA-ului în ,, caracatița” lui Vâlcov la Olt, ne întrebăm, cine mai urmeză???

Georgiana Leulescu Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s