Jandarmii vor sărbători 165 de ani de la înființare

DSCN0432

IJJ Vâlcea

La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înființare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, pe care a comunicat-o Divanului Obștesc și Sfatului Ocârmuitor. Acest document prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte șase ținuturi (județe), la fiecare ținut fiind repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei. În total erau 14 companii de jandarmi cu un efectiv de 1.433 jandarmi călări și pedeștri.

Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obștesc, iar la 25 februarie DSCN04191850 a solicitat divanului, printr-un Opis, să ia în discuție proiectul pentru reformarea „Corpului Slujitorilor”. Divanul Obștesc a votat această legiuire la 12 martie 1850. Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica a constituit actul de naștere al acestei arme, căruia i-a dat statut juridic, i-a definit atribuțiile, principiile de organizare și funcționare, constituind fundamentul teoriei și practicii de-a lungul existenței sale.

Misiunile principale ale Jandarmeriei Române sunt: asigurarea și restabilirea ordinii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, dar și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită.

DSCN0424 Cu această ocazie, pe 3 aprilie  toate Inspectoratele de Jandarmi din  țară vor sărbători cei 165 de ani de la înfințare, prin diferite acțiuni această importantă zi.

Așadar, IJJ Vâlcea, va organiza o serie de evenimente precum întreceri sportive, Cupa presei la tir sportiv cu jurnaliștii, Ziua Porților deschise, unde vor fi invitați să participe elevi ai școlilor vâlcene dar și cetățenii din zona Râmnicului.

,, Este un moment deosebit pentru noi, pe 3 aprilie sărbătorim 165 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române și cu acest prilej vom

maior Cosmin Iordache

maior Cosmin Iordache

organiza o serie de acțiuni precum Ziua Porților Deschise, pentru ca tinerii să vină în contact cu jandarmii, cu tehnica din dotare, dar și cu tactica de pregătire a jandarmilor. De asemenea, pentru reprezentanții mass-media am organizat un concurs de tir, pentru că dorim ca și dv. să vedeți ce înseamnă pregătirea unui jandarm. Concursul va avea loc pe 20 martie, iar premierea ava fi pe 3 aprilie.

În perioada 6-10 aprilie,cu spijinul Inspectoratului Școlar Vâlcea, vom organiza Săptămâna Școala Altfel, acțiuni la care am participat cu mare plăcere și vom fi prezenți în școli pentru a le DSCN0427explica copiilor ce fcaem noi și pentru a-i atrage către o carieră de jandarm. În acest sens, toți tinerii care își doresc o astfel de carieră, pot veni în fiecare zi la sediul nostru, între 8.00-16.00, pentru a fi luaați în evidență și îndrumați de către structurile de resurse umane în vedere completarii dosarului pentru a urma una din instituțiile superioare aparținând Jandarmeriei Române. În acest sens pot spune că avem două școli deDSCN0415 subofițeri, una la Fălticeni și una la Drăgășani. Pentru ofițeri jandarmi, avem locuri în cadrul  Academiei Alexandru Ioan Cuza” a precizat, printre altele maior Cosmin Iordache,purtătorul de cuvânt al IJJ Vâlcea.

Mai multe amănunte despre acțiunile IJJ Vâlcea cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, într-un interviu cu maior Cosmin Iordache, la VGtv www.vgtvolt.cabanova.com

Redactor Georgiana Raicu, op. img., editare și montaj, ing. Viorel Raicu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s