Bani pentru tinerii care aleg să se mute la ţară

apia olt

Direcția Agricolă Olt

Peste 8 miliarde euro din fonduri europene vor fi puși la dispoziția tinerilor care doresc să înființeze o afacere la țară. Astfel că cei care aleg să se mute la ţară şi să pornească o afacere în mediul rural pot primi finanţare nerambursabilă de 100%. Pe lângă fondurile europene, se mai adaugă 1,347 miliarde de euro de la bugetul de stat.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lansarea primelor măsuri se va face într-o zi de sărbătoare, iar cât despre programul ce vizează sprijinul acordat pentru instalarea tinerilor fermieri, pe site-ul http://www.afir.info se pot găsi versiunile consultative ale ghidurilor afdownload (1)erente celor două măsuri. Cei interesaţi de acest program pot să facă observaţii şi propuneri către AFIR la adesa de mail: consultare@afir.info.

Sprijinul public este nerambursabil, se acordă pentru o perioadă de maxim trei ani și  de cinci ani pentru sectorul pomicol şi se prezintă în două tranşe. Potrivit proiectului, prima tranşă este de 75% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanţare, iar 25% este tranşa a doua ce se acordă cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri. DSCN2276Solicitantul va depune dosarul la Direcția Agricola Olt și va conţine pe lângă cererea de finanţare, planul de afacere şi documentele justificative. Odată cu acest dosar va depune şi un CD care va cuprinde formatul electronic al cererii de finanţare şi al planului de afacere.

Tinerii care vor să-şi deschidă o afacere cu ajutorul acestei măsuri trebuie să aibă maxim 40 de ani, să fie la prima afacere de acest gen şi să deţină competenţe şi calificări profesionale adecvate. Nu pot depune solicitări pe măsura 6.1 fermierii care au accesat anterior pe măsura 112. Pot beneficia de ajutor nerabursabil tinerii fermieri (PFA) care se instalează pentru prima dată ca şefi de exploataţii agricole dar şi persoane juridice (IMM-uri), doar cu condiţia să deţină o exploataţie cu dimensiunea economică de 12.000- 50.000 SO (valoarea producţiei standard în euro).

Potrivit unui comnicat de presă al DGA, solicitanţii trebuie să respecte anumite criterii pentru ca proiectul să devină eligibil. În ceea ce privesc criterile de selecţie, solicitantul va depune proiectul cu o autoevaluare, un punctaj, un pre-scring. Dacă va ajunge la un punctaj mai mare sau egal decât nivelul pragului de calitate se va trece la verificarea criterilor de eligibilitate. Dar dacă nu va trece de pragul de calitate, stabilit de către Comitetul de Monitorizare, ce este de minim 25 de puncte, proiectul va fi printre cele amânate.

Georgiana Raicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s