Legendele Babei Dochia

baba dochiaCunoscută și sub numele de Sfânta Evdochia, Baba Dochia era o soacră rea. De 1 Martie își trimite nora la cules de fragi pe munte. După lungi strădanii tânăra nevastă întâlnește un moșneag (poate chiar Dumnezeu) care îi dă o mână de fragi. Dochia crede ca a venit primăvara și punând pe ea nouă cojoace, urcă muntele împreuna cu oile sale. Vremea de primavară capricioasă o face să lepede unul câte unul, în fiecre zi, cele nouă cojoace. După cele nouă zile vremea schimbătoare își arată colții iar Baba Dochia, surprinsă de ger, îngheață împreună cu oile sale. Cu timpul, sloiurule de gheață s-au pietrificat și pot fi întâlnite sub aceasta forma în Munțiibaba-dochia Bucegi.

În prezent tradiția se păstrează sub forma alegerii babelor, adică se repartizează cele nouă sau douăsprezece zile ale ciclului persoanleor de sex feminin din grupul social (famile, servici, școală etc).Cum va fi ziua de Babe (frumoasă, urâtă, întunecoasă, însorită) așa va fi firea și sufletul persoanei respective în acel an. Un alt obicei susține ca noul an va fi similar cu baba aleasă de fiecare. O ,,babă” senină, calduroasă și luminoasă va aduce celui ce a ales-o un an bun plin de împliniri și un suflet curat. Dimpotrivă, o babă mohorâtă, urâtă și ploioasă văaduce un an râu și o inima înghețată.

Există numeroase variante ale mitului Baba Dochia, toate interesante și toate la fel de frumoase. Astfel, se spune că Baba Dochia a avut un fiu care s-a căsătorit împotriva dorinței ei. Pentru a-și necaji nora, într-o zi rece de iarna, i-a dat acesteia un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să-l spele, spunându-i să nu se mai întoarcă până când lâna nu devine albă. Fata a încercat să spele lâna, dar chiar dacă degetele sale au început să sângereze, culoarea acesteia rămânea tot neagra. De disperare, pentru ca nu se putea întoarce acasa la soțul iubit, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Domnul iIsus Hristos i-a apărut în cale și i-a dat o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Acesta nu este un fapt neobișnuit, pentru că, în legendele românilor, Iisus însoțit de Sfântul Petre apar des în viețile oamenilor pentru a-i ajuta la nevoie. Mulțumindu-i, fata a pus floarea în apă, a spalat-o și a constatat cu uimire că lâna s-a albit.

Fericită că a reușit să ducă la bun sfârșit aceasta sarcina grea, și-a îndreptat pașii spre casă, unde nu a fost primită cu bucurie de soacra sa, din contră, auzind povestea fetei aceasta a acuzat-o ca Mărțisor(așa îi spunea fata, deoarece nu-l recunoscuse pe Iisus) era iubitul ei. Dupa aceasta întâmplare, Dochia a pornit împreună cu turma sa spre munte, fiind convinsă că primavara venise deja, altfel de unde ar fi putut Mărțișor să aibă floarea? Pe parcursul călătoriei sale, și-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până când a rămas făra nici unul. Dar vremea s-a schimbat. Fără alte veșminte cu care să se încalzească, Dochia a înghețat împreună cu oile sale, transformandu-se, conform legendei, în stană de piatră.

Mitul „Dochia și Traian” reprezintă o alta variantă a legendei legate de numele Dochiei. „Dochia și Traian” povesteste despre formarea poporului român: unirea dacilor cu romanii. În aceasta legenda, Dochia este frumoasa fată a conducatorului dacilor, Decebal. Dupa ce romanii au cucerit Dacia, Traian a dorit să o ia de soție pe fata regelui dac pentru că dorea ca exemplul său sa fie urmat de cât mai mulți romani, asigurandu-se în felul acesta asimilarea populației dacice. Iubind un alt barbat Dochia s-a refugiat în munți . Intrucât Traian a urmărit-o, ea îi cere lui Zamolxis să o transforme în stană de piatră pentru a nu cădea în mâinile dușmanilor. Zeul i-a îndeplinit dorința și a transformat-o în stană de piatră împreună cu turma de oi care o însoțea.

Camelia Sârbu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s