De ce nu ne mai surprind dezastrele din învățământul românesc ?

dd0a13eb29f282dc2f84263f7134f4f9   În fiecare an, de 25 de ani încoace, calitatea  învâțământului românesc este din ce în ce mai slabă. Unii dau vin pe slaba pregătire a profesorilor, sau pe salariile proaste, neatractive pentru cei foarte bine pregătiți. Alții dau vina pe elevi, care nu mai sunt interesați   să învețe pentru că multe dintre materii sunt fie  prea grele, fie prea neinteresante. După absolvirea școlii, au șanse foarte mici să își găsească de lucru neavând experiență, sau dacă au această șansă, au salarii de mizerie.Alții spun că de vină au fost miniștri din aproape toate guvernele post-decembriste care sexamene 2-au întrecut în a face tot felul de schimbări, care mai de care mai proaste.

Și uite așa s-a format un cerc vicios, de-a lungul timpului,  din care scapă numai cine poate .

Nici anul școlar nu vom sta mi bine, dovada cea mai concludentă fiind rezultatele dezastruoase de la simularea examenelor naționale, unde potrivit  datelor preliminare centralizate de Ministerul Educației, din 180.442 de elevi, jumătate nu au reușit să ia note peste 5, respectiv 50,68%.
Elevii de clasa a VIII-a au susținut dcalendar-exameneoua probe, la limba și literatura română si la matematica.
La proba de matematica au avut de rezolvat trei subiecte. Primul a avut sase cerinte, printre care adunari cu fractii, masura unui unghi in interiorul unui triunghi echilateral si lungimea muchiei unui cub.
Subiectul al doilea au avut cinci cerinte, printre care desenarea unui paralelipiped dreptunghic și calcularea numărului de pagini ale unei cărți, știind că în prima zi un elev a citit 47 la sută din numărul total de pagini, iar a doua zi a citit cele 53 de pagini care au mai rămas.
Al treilea subiect a avut doua cerinte, una de calculare a lungimii unei alei date dintr-un parc in forma de dreptunghi si a doua de calculare a ariei unui triunghi si a unui unghi dintr-o prisma patrulatera regulata.
La limba română, doina populară și analiza unui fragment dintr-un articol din presă, au fost cele doua examene capacsubiecte pe care elevii clasei a VIII-a le-au avut de rezolvat.
Fiecare subiect a avut mai multe cerințe, notate în total cu 78 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu. Alte 12 puncte au fost acordate pentru redactarea intregii lucrări, respectiv pentru unitatea compoziției, coerenta textului, registrul de comunicare, stilul și vocabularul adecvate continuțului, ortografie, punctaje, vizibilitate și așezarea corectă a textului în pagina.examene 3

La Limb și Literatura Romană 80,41% au luat note de 5 și peste 5, iar la Matematică, 50,34% au luat note de 5 și peste 5. Au fost înregistrate 10 medii de 10.

În aceste condiții, Ministerul Educției va dispune o serie de  măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și în consiliul profesoral.

Calendarul examenului de Evaluare Naţională 2015:

  • 13 iunie 2015                   Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 15-17 iunie 2015              Inscrierea la Evaluarea Nationala
  • 22 iunie 2015                   Limba si literatura romana – proba scrisa
  • 23 iunie 2015                   Limba si literatura materna – proba scrisa
  • 24 iunie 2015                   Matematica – proba scrisa
  • 26 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
  • 26 iunie 2015                   Depunerea contestatiilor (orele 16 – 20)
  • 27 – 29 iunie 2015            Rezolvarea contestatiilor
  • 30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestații

Georgiana Raicu

Anunțuri

Un gând despre „ De ce nu ne mai surprind dezastrele din învățământul românesc ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s