Vișina va sărbătorii  în curând 470 de ani de atestare documentară

Constantin Stanescu, primarul localitatii Visina

Constantin Stanescu, primarul localitatii Visina

Anul acesta, localitatea Vișina din Județul Olt,  470 de ani  de atestare documentară, motiv pentru care, primarul Constantin Stănescu, împreună cu consilierii locali și aparatul administrativ al primăriei, fac pregătiri intense, de mare anvergură,  pentru ca sărbătoarea dedicată acestui important eveniment, ce va fi organizat la începutul lunii iunie, să fie pe măsura  festivității.

Zilele acestea, primarul pregăteștete simultan demararea reparării și modernizării drumurilor comunale și și totodată reparații capitale la Bisercia ,, Buna Vestire”.Construită în jur de 1887, biserica are nevoie de o subzidire a temeliei, care potrivit preotului, a fost făcută din cărămină, și absoarbe foarte multa apă, dând naștere fenomenului de igrasie. ,,Cade mereu tencuiala, oricât am încerca

Constantin Stanescu, primarul localitatii Visina

Constantin Stanescu, primarul localitatii Visina

să o refacem și riscăm să pierdem odată cu ea și picturile murale dinlăuntrul bisericii” , ne-a spus preotul.

De asemenea, biserica va avea un acoperiș nou din tablă de cupru pentru că actualul acoperiș și tablă galvanizată este foarte veche și s-a găurit.

În Arhivele Naționale se păstrează un document în limba slavă, scris pe pergament și cu peceCoontantin Stanescu, Visinate, datat 1 iunie 1545, întocmit de un anume Mircea Ciobanul, atestă donarea satelor Vișina și Siliștoara mănăstirii Bistrița.

Într-un alt document, datat 13 mai 1573, satul Vișina era menționat alături de Potelu, Vădastra, Izbiceni, Gârcov, ca hotar de moșie. În iulie 1550, satele Vișina și Brastavățu sunt trecute ca limită de hotar pentru alte moșii și sate oltene. Anul 1879 eDSCN9212ste anul de renaștere a comunei Vișina. În biserica din comuna Brastavățu, din imediata apropiere, există o însemnare într-o carte ce face referire la acest moment: “Cu ajutorul lui Dumnezeu și sub domnialui A.S.R. Carol I s-a fondatu la anul o mie opt sute șapte zeci și nouă una cinsprezece ale lunii Aprilie în dinora cossa satul Vișina sitnatu pe proprietatea Vădastra-Vișina din comuna Vădastra plasa Balței județul Romanați care să fie compusu cu 400 familii”.

DSCN9201Ce alte proiecte mai are primarul de la Vișina, vă vom prezenta în curând, într-un material pe larg la VGTv.

Redactor/Reporter Georgiana Leulescu Raicu, op. imag. Viorel Raicu VGtv Olt www.vgtvolt.cabanova.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s